Förenklade regler kring miljöprocesser

En ny förordning ska snabba på Försvarsmaktens miljöprocesser. Reglerna trädde i kraft 1 januari 2025 och innebär lättnader kring hanteringen av miljötillstånd.

Övning
Övning
Arkivbild från stridsutbildning i oktober 2024 på Väddö. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

De nya och tillfälliga regellättnaderna ska underlätta Försvarsmaktens tillväxt och ökade behov kring övningsverksamhet. Att kunna öva är en avgörande förutsättning för att Försvarsmakten ska klara av sin uppgift.

Miljötillstånd krävs

Många av Försvarsmaktens verksamheter kräver miljötillstånd. Dessa innehåller detaljerade styrningar om vad Försvarsmakten får göra. Det kan gälla vilken ammunition som får användas på ett skjutfält, hur mycket och under vilka tider. Miljötillstånd kan också reglera när och hur får användas vid en flygflottilj eller vid ett annat flygfält.

Förändrad process

Försvarsmaktens tillväxt och Sveriges inträde i Nato innebär att befintliga miljötillstånd i många fall är för snävt tilltagna för den verksamhet som behöver bedrivas. Idag kan handläggningstiderna för beslut om nya miljötillstånd vara så långa som sju och tio år, något som är ett hinder för den beslutade tillväxten.

De nya reglerna innebär förändringar i den juridiska processen. Förändringarna innebär att Försvarsmakten anmäler verksamhet som går utöver äldre miljötillstånd till Försvarsinspektören för hälsa- och miljö, FIHM. Inspektören fattar sedan beslut om den ansökta verksamheten kan godkännas.

En oberoende funktion

FIHM är en oberoende tillsynsfunktion inom Försvarsmakten med ansvar för att gällande lagstiftning följs. Inspektören är inte underställd överbefälhavaren. Den tillfälliga förordning som beslutats förväntas korta handläggningstiderna till månader eller något år.

Förändringen innebär förbättrade möjligheter att planera utbildning, övning och aktiviteter för Försvarsmakten.