Fartygens huvudsakliga uppgift är att övervaka det svenska sjöterritoriet och på så sätt bidra till sjölägesbilden. Mycket av fartygens tidigare utrustning har behållits ombord, i sin nya roll, exempelvis bestyckningen med sjömålsrobot. Det gör att de fortfarande kan bidra i en högnivåkonflikt. Båda fartygen tillhör Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.
Historia
Stockholmskorvetterna var de minsta av Försvarsmaktens korvetter. Visbykorvetterna, till exempel, är nästan 50 procent längre. De två korvetterna i Stockholmsklassen är även de äldsta, byggda i mitten av 1980-talet som ledningsfartyg. De uppgraderades efter "halvtid" 2000-2002 då de bland annat fick nytt huvudmaskineri, ett förbättrat ledningssystem och en släpsonar i aktern.
Stockholmskorvetternas främsta uppgifter var ubåtsjakt, eskortering och ytstrid. Bestyckningen bestod bland annat av kulsprutor, sjömålsrobotar, sjunkbomber och målsökande ubåtsjakttorpeder.
HMS Malmö och HMS Stockholm utgjorde tillsammans med stödfartyget HMS Trossö Sveriges första bidrag till EU:s Operation Atalanta i vattnen utanför Somalia 2009. Inför det uppdraget på varmare breddgrader utrustades korvetterna även med ett förbättrat ventilationssystem.