På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Lösenord och koder

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Det är viktigt med starka lösenord och koder. Det har sagts många gånger förut, med det tål att upprepas.

För fortfarande handskas alldeles för många med dem på fel sätt. Och det kan bero på att man inte förstår hur viktigt det är.

Inom Försvarsmakten används oftast så kallad tvåfaktorsautentisering genom kod och Teid- och/eller Tak-kort, men i vissa sammanhang används även enbart lösenord.  

När man väljer lösenord och koder är huvudregeln att de ska vara enkla att komma ihåg, men svåra att knäcka.

Checklista för lösenord

  • Välj långa lösenord. Ju längre och komplexare desto bättre. Ordet password, enkla tangentbordsföljder såsom QWERTY eller 1234 är det första en lösenordsknäckare provar.
  • Använd inte samma lösenord eller koder privat som i tjänsten.
  • Använd unika lösenord och koder för alla tjänster, till exempel för e-postkonton, sociala medier och säkerhetsskåp. Om ett lösenord eller en kod röjs ska det inte påverka flera system. 
  • Använd associationer för att komma ihåg lösenord och koder. Undvik dock uppenbara personliga referenser, till exempel din hemadress eller dina barns personnummer. Det ska inte vara möjligt att gissa sig till ett lösenord. Var kreativ och byt till exempel ut en bokstav mot en siffra.
  • Spara inte dina lösenord i mobilen.
  • Om du skriver ner lösenord och koder: förvara dem på ett säkert ställe, helst i ett säkerhetsskåp.

 

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.