Försvarsmakten är inte vilken arbetsplats som helst. Här finns unik information och materiel som bör hanteras på ett klokt sätt. På grund av missförstånd eller möjligen okunskap kan det ändå bli fel. Här är några vanliga situationer:
”Jag vet inget hemligt. Jag jobbar bara med öppen information.”
Det stämmer inte. Faktum är att du är intressant enbart av det faktum att du är försvarsanställd. Och även om du inte kommer i kontakt med hemliga handlingar har du sannolikt tillgång till information som sammantaget, eller tillsammans med annan information, kan bli intressant för en motståndare.
”De som vill veta något om vad jag jobbar med, vet det säkert redan. Det spelar ingen roll vad jag gör eller säger.”
Fel. Förutsätt inte att en motståndare har bilden klar för sig. Utgå från att det spelar roll om du handskas med information på ett smart sätt. För det gör det.
”När jag är på fest och får en fråga om vad jag jobbar med, så säger jag att jag tyvärr inte kan prata om det.”
Det är ett mindre bra svar eftersom det snarare ökar intresset och väcker frågor, precis motsatsen till det du ville. Det finns ingen anledning att vara onödigt hemlighetsfull. Ett svar skulle kunna vara: ”Jag är soldat/sjöman/civilanställd/officer i Försvarsmakten”. Använd gärna generella termer som skyttesoldat, logistiker eller planeringshandläggare.
”När jag är ledig säger jag vad jag vill.”
Det är inte riktigt sant, eftersom Försvarsmaktens personal omfattas av tystnadsplikt. Den gäller både under arbetstid, fritid och när du avslutat en anställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten.