Vi älskar att vara uppkopplade. Och det behöver inte vara fel, men det ställer krav på att vi är säkerhetsmedvetna.
Hur många gånger har du till exempel inte suttit på en buss och hört andras telefonsamtal och fått mer information än du önskat dig? Det är lätt att glömma bort omgivningen när man är inne i ett samtal. Om man dessutom befinner sig på en plats med hög ljudnivå är det naturligt att man höjer rösten och pratar extra tydligt.
Mobiltelefoner kan spåras, övervakas och avlyssnas. Det går snabbt och enkelt att installera spionprogram och annan skadlig kod i dem, särskilt om mobiltelefonen i ett obevakat ögonblick hamnar i fel händer.
Visste du att en mobiltelefon kan manipuleras och fjärrstyras så att den kan användas för inspelning av ljud och bild – utan att den ens hanteras fysiskt? På så sätt kan en till synes avstängd mobiltelefon användas som avlyssningsutrustning.
Ha därför koll på mobilen så att ingen obehörig kommer åt den.
Tips!
- Undvik att bli lokaliserad. Slå av platstjänster (wifi, gps och bluetooth) när du inte behöver dem. Stäng av mobiltelefonen innan du besöker hemliga anläggningar för att undvika att bli lokaliserad.
- Lås din mobil med pinkod eller lösenord och ställ in så att skärmlåset aktiveras om du är inaktiv.
- Uppdatera rätt. Uppdatera mobiltelefonens programvara. Den blir både säkrare och får en bättre prestanda. Acceptera inte oväntade programinstallationer via mms, bluetooth eller liknande.
- Öppna wifi-nätverk. Var restriktiv med att ansluta dig till öppna wifi-nätverk, till exempel på flygplatser eller hotell. Var medveten om att du kan avlyssnas.
- Hemliga uppgifter. Diskutera aldrig sekretessbelagda eller hemliga uppgifter på en vanlig mobiltelefon. Använd i så fall kryptotelefon.
- Var medveten om din omgivning. Var medveten om att din omgivning kan höra vad du talar om eller se vad du skriver i din mobiltelefon. Ha inte mobilsamtal om känsliga saker på fel ställen, till exempel på bussen eller caféet.
- Spara smart. Om din mobiltelefon försvinner får det inte innebära att information som omfattas av sekretess kommer i orätta händer. Tänk på vad du sparar radera regelbundet information som inte behövs.
- Var försiktig med länkar. Risken för nätfiske eller skadlig kod är lika stor på en mobiltelefon som på en dator. Handskas därför lika försiktigt med din telefon som med din dator. Klicka inte på länkar i e-post och sms som du inte är säker på vad det är för något.
- Låst utrymme. Lägg telefonen i ett låst utrymme utanför rummet om du ska ha ett möte som avhandlar hemlig information. Om det inte finns, använd till exempel en säkerhetspåse och lämna den på ett skyddat ställe utanför rummet.
- Borttappad mobil. Om du har tappat bort din mobiltelefon – anmäl genast till din chef eller säkerhetschef.
"Samtal på fel ställe"
Två försvarsanställda åker buss på väg hem från jobbet. Den ena beklagar sig högt och ljudligt över situationen på sin arbetsplats. Det framgår klart och tydligt vilken arbetsplats det handlar om, likaså vad det är som är problematiskt. Dessutom nämns flera kollegor vid namn.
Det kanske inte låter så allvarligt. Men i det här fallet råkar det handla om en för Försvarsmakten skyddsvärd verksamhet. En motståndare skulle kunna använda informationen för att närma sig de anställda eller de kollegor som nämns för att få mer information. Den skulle även kunna använda Försvarsmaktens eventuella brister till sin fördel, antingen här och nu eller i ett senare skede.
Platstjänster
Stäng av platstjänster, det vill säga gps, wifi och bluetooth, om du inte behöver dem. De avslöjar mer än du tror. Till exempel kan vem som helst se din exakta geografiska position. Det innebär att information om till exempel rörelsemönster, vanor och klockslag kan spridas till fel personer.
Om du inte stänger av platstjänster kommer allt du postar på internet, till exempel foton, videor, webbplatser och sms, att innehålla digitala koordinater. Det innebär till exempel att om du tar en bild under pågående övning med platstjänster aktiverade och sedan publicerar den på Facebook kan vem som helst se var ni övar.
Appar
Det finns bra och säkra appar. Och så finns det sådana som kan sprida skadlig kod eller fungera som vägar in i din telefon om du inte är försiktig. Var omdömesgill när det gäller vilka appar du laddar ner och hur du använder dem.
- Var återhållsam med appar och installera bara sådana du behöver i tjänsten (på jobbmobilen).
- Kontrollera vilken typ av information appen kan komma åt, till exempel din position, mikrofon, dina kontakter, bilder och om den kan dela informationen med utomstående parter. Fundera igenom om du verkligen vill dela ut alla dessa behörigheter. Var restriktiv och ställ dig frågan varför en appleverantör behöver denna information.
- Kända appbutiker. Installera bara appar från officiella appbutiker. Föredra kända appar som många har använt.
- Undvik skadlig kod. Gör efterforskningar och kontrollera andra användares omdömen och betyg. Det finns fejkversioner av legitima appar som kan sprida skadlig kod.
- Okända källor. Var vaksam på länkar som du får i e-postmeddelanden och sms som kan förmå dig att installera appar från tredje part eller okända källor.