På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Sociala medier och säkerhet

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Sociala medier är användbara på många sätt. Försvarsmakten använder dem till exempel i rekryteringssyfte och många anställda använder dem dagligen för eget bruk.

Och för det mesta går det bra att dela sina tankar och erfarenheter, men precis som alltid är det bra att tänka efter före.

Genom att vara medveten om vilka fallgropar som finns kan du undvika att utsätta dig själv och Försvarsmakten för onödiga risker och förhindra att värdefull information kommer i orätta händer.

Att följa dessa säkerhetsråd är en bra början.

Tips!

  • Publicering. Publicera inte information som kan vara känslig och användas för att utnyttja dig, dina anhöriga och kollegor i Försvarsmakten.
  • Facebook. Använd inte Facebooks Messenger i tjänsten.
  • Starka lösenord. Använd starka lösenord. Använd inte samma lösenord till exempelvis Facebook, Twitter, Instagram eller e-post.
  • Nedladdning. Var försiktig med länkar och nedladdningsbara filer på sociala medier.
  • Slutna grupper. Tänk på att den som vill och kan, kan ta sig in i så kallade slutna grupper på nolltid. Tänk på det när du delar information i sådana grupper.
  • Uppdatera. Se till att din dators operativsystem och antivirusprogram har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Flera typer av skadlig kod är specialskrivna för sociala medier.
  • Kontaktinformation. Var medveten om risken med att publicera kontaktinformation eller andra uppgifter som kan identifiera dig.
  • Måste alla veta allt? Se över sekretessinställningarna så att du delar information med rätt personer, och har kontroll över vilken kontaktinformation du delar.
  • Hot. Kontakta din chef eller säkerhetschef om du eller dina anhöriga blir utsatta för hot eller kontakttagning kopplat till din tjänstgöring.
  • Fotoförbud. Filma och fota inte där det är fotoförbud, till exempel i skyddsobjekt. Det är olagligt. Tänk även på vad som finns i bakgrunden, det kan finnas skyddsvärden där.
  • Sekretess. Publicera aldrig information som omfattas av sekretess.
  • Geografisk data. Ta bort geografiska data från bilder du publicerar (om det inte ändå tydligt framgår var bilden är tagen).
  • Var försiktig med öppen information. Hantera öppen information med gott omdöme. För även om det inte är olagligt att publicera öppen information kan det vara olämpligt. En stor mängd öppen information kan bli skyddsvärd om den sammanställs på rätt sätt.
  • Var uppmärksam på närgångna frågor. Underrättelseinhämtning riktas kontinuerligt mot Försvarsmaktens personal och verksamhet. Var uppmärksam om någon ställer närgångna frågor om ditt arbete eller Försvarsmaktens verksamhet.
  • Tänk till innan publicering. Publicera inte uppgifter som kan påverka genomförandet av övningar och operationer, till exempel tidpunkter, platser, bemanning, stridsteknik, beväpning, skydd eller begränsningar i vår förmåga.
  • Se över din vänlista. Fundera igen om du har så nära relation med alla att de får vara med i din digitala innersta krets? Acceptera inte vänförfrågningar från personer du inte känner eller har träffat. Tänk även på att det inte är säkert att personer alltid är dem de utger sig för att vara. Ta för vana att titta igenom vänlistan på den som skickat en förfrågan.
  • Skyddad information. Tänk på att information som du tror är skyddad av olika anledningar kan bli offentlig längre fram, till exempel på grund av ändrade villkor, attacker från hackers eller som ett resultat av att företaget säljer uppgifter om användare.
  • Samtycke. Innan du publicerar uppgifter om en annan person bör du få personens samtycke till publiceringen. Säkerställ också att personen inte har en befattning som omfattas av sekretess.
  • En gång på nätet, alltid på nätet. Agera som om all information du publicerar alltid kommer att finnas kvar där. En gång på nätet – alltid på nätet. Som en tatuering ungefär. Även om du försöker få bort den kommer den alltid att synas.
  • Välj rätt formulering. Var försiktig med att avslöja detaljerad information, till exempel exakta tidpunkter och platser, när du till exempel skriver statusuppdateringar på Facebook eller Twitter.

Formulera dig på ett säkrare sätt

Riskfyllt:
Materieltransporterna inför Trident Juncture går genom Värmland och Dalarna. Punktering i Borlänge, väntar på reparation i 8 timmar.
Säkrare:
Materielen till Trident Juncture går genom Sverige. Vi fick punktering längs vägen, men inget stoppar Försvarsmakten. 

Riskfyllt:
Min fru är på Camp Nobel  utanför Timbuktu i Mali. Träffade ÖB idag. #stoltman #kvinnoriFM
Säkrare:
Min fru är utomlands och jobbar för en säkrare värld. #stoltman #kvinnoriFM

Riskfyllt:
Förbandet landar på Arlanda 12 juli klockan 16.00. Vi ses väl där? #svedalahärnäst
Säkrare:
Förbandet kommer hem i sommar. Ska bli skönt med ledighet.

Riskfyllt:
Min familj bor i Rosenkälla i Nyköping.
Säkrare:
Jag är från Nyköping.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.