Så föddes "Hesa Fredrik"
De allra flesta kallar den "Hesa Fredrik". Den på olika sätt tjutande signalen som varnar vid akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, hot mot vattenförsörjning, extrema väderförhållanden och andra kritiska situationer. Signalen finns i fyra olika kategorier – beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och faran över.
Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn. Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt, bland annat uppmärksammades namnet av Karl Gerhard.
Det var framför allt under andra världskriget och de närmast efterföljande åren då beredskapen fortfarande var hög som "Hesa Fredrik" och radions efterföljande VMA-sändningar fick en allt större roll.
Även i dag tänker man kanske på signalen som framför allt en varning i samband med krig eller terrorattacker, men den är så klart betydligt vanligare i samband med lokala väderfenomen eller bränder – såsom den stora branden i Västmanland sensommaren 2014.
Tack och lov känner många svenskar inte igen "Hesa Fredrik" från skarpa lägen, utan från de regelbundna tester som görs. En seglivad myt är att signalen testas varje månad. Det stämmer inte. Eller har i alla fall inte gjort på cirka en mansålder.
Under andra världskriget hade man begränsad provning varje helgfri måndag en gång i månaden klockan 15.00. Sedan andra världskrigets slut har testet istället genomförts kvartalsvis.
Svenska larmanordningar är tyfoner
Intervallet vi har i dag baseras på en förordning från 1961. Den säger att signalprov i fred "utföres årligen fyra gånger, nämligen första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december klockan 15.00.
Testerna sker den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då hörs signalen för viktigt meddelande och Sveriges Radio läser upp information om provet. Testet avslutas klockan 15.05 med signalen för faran över. Om nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag så testas utomhusvarningssystemet den 13 juni istället, källa: MSB.
En av de viktigaste sakerna med signalerna är möjligheten att kunna använda dem under alla förutsättningar. De flesta svenska larmanordningar är därför så kallade tyfoner, som drivs med tryckluft och därmed fungerar även vid elavbrott, till skillnad från många andra länder där de i stället är mer känsliga motorsirener.
Aktuell information om VMA
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Krisinformation.se
SOS Alarm