Stegvis översikt

I det fall ett företag kommer att teckna ett säkerhetsskyddsavtal eller
säkerhetsskyddsöverenskommelse med Försvarsmakten i samband med att man kommer att
leverera en vara eller tjänst så kan man förvänta sig ungefär följande steg.

Observera att stegen inte är uttömmande utan visar en kort summering. Försvarsmakten beslutar alltid i det enskilda fallet vad som ska göras och i vilken ordning.

Steg 1

Försvarsmakten och företaget undertecknar säkerhetsskyddsavtalet eller
säkerhetssöverenskommelsen.

Steg 2

Vid behov medverkar företaget i bedömningen av vilka befattningar (hos företaget) som ska delta i uppdraget samt på vilket sätt. Därefter ska de personer som ska uppbära de olika befattningarna i uppdraget (till exempel vd, säkerhetsskyddschef, montör, elektriker, it-tekniker) säkerhetsprövas och godkännas av Försvarsmakten samt genomgå utbildning i säkerhetsskydd för att kunna bli behöriga. Den eller de som ska delta blir också upplysta om tystnadsplikten. Vid behov kan Försvarsmakten även komma att genomföra uppdrags- eller befattningsspecifika utbildningar. Uppdraget kan därefter påbörjas.

Steg 3

Under tiden som säkerhetsskyddsavtalet eller säkerhetsskyddsöverenskommelsen gäller är leverantören skyldig att leva upp till och följa de krav som finns specificerade i dem. Leverantören är även skyldig att löpande informera Försvarsmakten om förändringar i företagets ledning eller i personalen, t.ex. om någon slutar eller om det finns en avsikt att engagera nya personer eller befattningar i uppdraget.

Steg 4

Inför att säkerhetsskyddsavtalet eller säkerhetsskyddsöverenskommelsen upphör genomför Försvarsmakten i förekommande fall ett avslutande samtal med de personer som utfört uppdraget. Försvarsmakten genomför åter en upplysning om tystnadsplikten. Eventuella kort, nycklar, handlingar och materiel som företaget har lånat under uppdragets genomförande ska återlämnas till Försvarsmakten innan säkerhetsskyddsavtalet eller säkerhetsskyddsöverenskommelsen slutligen sägs upp.