Chefen Dalregementet och Falu garnison

Överste Ronny Modigs inledde sin karriär som sergeant på det gamla Dalregementet som lades ner 2000. Vid återetableringen 2021 tillträdde han som regementschef för att bygga upp framtidens arméförband med ett modernt lätt infanteri. Sedan 1 januari 2025 är han även chef för Falu garnison.

Regements- och garnisonschef Modigs har en gedigen militär karriär bakom sig, med erfarenheter från såväl utlandstjänst som att ha varit med om att bygga upp specialförbanden i Sverige från mitten av 1990-talet. Han har tidigare även arbetat på Försvarshögskolan som institutionschef och högskoledirektör.

Ronny Modigs, chef för nyinvigda Dalregementet I13 i Falun.
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

 

– Som chef för Dalregementet känner jag en oerhörd stolthet över regementets framsteg. Vi var tre anställda när resan påbörjades hösten 2021 och idag är vi fler än 175 medarbetare inom garnisonen. Tredje kullen värnpliktiga har ryckt in och de muckar till våren 2025. Att få följa soldaterna genom deras utbildning är väldigt inspirerande. Jag ser tydligt hur de växer med nya uppgifter och mer ansvar, säger överste Ronny Modigs. 

Dalregementet utvecklas allt mer. Som ett kvitto på allt hårt arbete och engagemang tog regementet emot utmärkelsen ”Sveriges bästa förband 2024” av Pliktrådet i samband med värnpliktskongressen 2024.
– Att få detta pris betyder oerhört mycket, nu bygger vi vidare på den goda förbandsanda som vi skapat, säger regementschefen. 

Parallellt med den ständiga utvecklingen av värnpliktsutbildningen har Dalregementet under senaste tiden fokuserat på ett antal viktiga stödfunktioner. Funktioner som är väsentliga i militärbasförbandet och helt avgörande för att möjliggöra värdlandsstöd till andra länders styrkor, som tillsammans med oss ska försvara Europas frihet.

– Att vi lyckas med det vi gör är delvis tack vare ett starkt stöd i Dalarna och från Dalfolket, ett stöd som är genuint och skönt att ha i ryggen. Det nära samarbetet i vardagen och uppbyggandet av strategiska strukturer och partnerskap är avgörande för att klara av tuffa påfrestningar på vårt samhälle om det värsta skulle hända, säger regementschefen och fortsätter:
– Vi jobbar nära Länsstyrelsen, offentliga aktörer, kommuner och frivilligrörelsen i Dalarna för att tillsammans bygga upp totalförsvaret. Tillsammans har vi målbilden att skapa Sveriges bästa infanteriförband. För oss är ingenting omöjligt, för vi har modet och viljan att klara de svåraste utmaningarna tillsammans. 

Dalregementet - I 13
Fakta Dalregementet - I 13
  • Förkortning: I 13
  • Ort: Falun
  • Personal: 130
Så har vi räknat