Under tre månader har värnpliktiga från olika förband i Sverige genomfört central befattningsutbildning vid FMTS i Halmstad. Utbildningen har varit både teoretisk och praktisk men mest av det senare, de har skruvat och felsökt, reparerat och åtgärdat.
Ett fyrtiotal värnpliktiga är nu klara med den centrala befattningsutbildningen i Halmstad. De värnpliktiga har utbildats i tre spår – Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och hjulfordon.
– Jag ser fram emot att omsätta det vi lärt oss här och att använda mig av de kunskaperna under övningsserien, berättar Katarina Giertz, systemtekniker på stridsfordon 90 från I 19, Boden. Samtidigt kommer jag sakna det här mycket – våra befäl och vår grupp med människor från landets alla hörn.
Melker Karlberg, systemtekniker på stridsfordon 90, från P 7 på Revingehed fyller i:
– Vi har fått ett otroligt kontaktnät under utbildningen här, både med de andra ”sytarna” och mekanikerna men även befälen. För min del är det lika viktigt som verktygen i verktygslådan.
Utbildningen har genomförts vid Marksystemavdelningen på FMTS och befälen och lärarna får med stort beröm godkänt av de värnpliktiga.
– De är otroligt duktiga och kompetenta, de gör mer än bara utbildar oss – de utvecklar och gör bättre, menar Karlberg.
Under en kort ceremoni strax innan hemfärd hade plutonchefen Oliver Alvesparr glädjen att ge ett par ord på vägen och dela ut kursintyg och utbildningslinjetecknet ”mekaniker”.
– Det här är en glädjens dag, inte bara för att det är sista dagen innan julledighet utan också för att det er sista dag på mekanikerutbildningen. Ni kom hit med olika förutsättningar, en del hade skruvat mycket och andra ingenting. Ni har arbetat hårt, och hårt arbete lönar sig.
Katarina och Melker summerar tiden i Halmstad som positiv och de har trivts bra.
– Det har varit intensivt men otroligt givande och lärorikt, säger Katarina.
– Fältövningarna har varit väldigt bra, roliga och givande, tycker Melker.
– Slutövningen som vi hade, den gav mig väldigt mycket. Jag upplever att det lättade lite för mig under den, jag fick ett kvitto på att jag kan, avrundar Katarina.
Utbildningslinjetecknet ”mekaniker” är ett bågformat märke som bärs på uniformen, på höger arm.
– Bär er mekanikerbåge med stolthet! Den är inte bara ett tecken på er kompetens, den är också ett tecken på att ni under utbildningen har arbetat hårt, avslutar kompanichefen.
Efter kompanichefens önskan om en god jul var det dags att göra ”höger, vänster om. Marsch!” och resa mot en efterlängtad julledighet.
Stort lycka till i era befattningar som systemtekniker och mekaniker!