Försvarsmaktens tekniska skola är ett av de största förbanden i Försvarsmakten. Vi har cirka 1 250 medarbetare som är lokaliserade på 23 orter över hela Sverige. Vår verksamhet vilar på fyra ben och dessa är; utveckling, utbildning, produktion och insats.


FMTS gör tekniken tillgänglig och vi stödjer Försvarsmakten med teknisk tjänst i fred, kris och krig. Alla försvarsgrenar - armén, marinen och flygvapnet finns representerade vid förbandet. Vår verksamhet vilar på fyra ben; utveckling – medverka i utveckling av teknisk tjänst, utbildning - leverera utbildning till/av officerare, soldater och civila inom teknisk tjänst, produktion – materielunderhållsproduktion och besiktning samt insats - producera och träna FMTS krigsförband.

Utveckling

FMTS är en utvecklingsaktör för teknisk tjänst men också den organisation som utgör kompetenscentrum för den tekniska tjänsten i Försvarsmakten. Vår målsättning är att bidra till att funktionskedjor för teknisk tjänst i Försvarsmakten är i balans avseende materiel, organisation, personal, publikationer och stödsystem. Detta uppnås genom aktiv samverkan och dialog med uppdragsgivare och övriga aktörer, att ha koll på läget/att följa läget, bedriva en effektiv produktion samt agera professionellt. Vi har också funktionsansvar för teknisk tjänst inom Försvarsmakten, vilket innebär att följa utvecklingen på teknikområdet, förutse kommande behov och föreslå förändringar och förbättringar.

Utbildning

Vi bedriver utbildning i teknisk tjänst inom samtliga stridskrafter. Förbandet ska ha ett naturligt förhållningssätt till den militära professionen vilken ska genomsyra all verksamhet. Vi strävar efter att leverera utbildningar i rätt tid och med rätt kvalitet för att tillgodose Försvarsmaktens behov.

Här finns utbildning i grundläggande teknik, såväl praktik som teori i allt från svetsning, lödning och ellära till datorkommunikation, hydraulik, avionik, reglerteknik och jet- och kolv- motorlära. Den tekniska utbildningen sker på alla nivåer, från befattningsutbildning av soldater, systemtekniker och mekaniker till avancerad teknisk utbildning inom en rad olika områden. Vi ansvarar också för den tekniska utbildning som genomförs vid andra förband, skolor eller centra i Försvarsmakten.

Produktion

Våra verkstäder är en kompetensorganisation som tillhandahåller teknisk tjänst samt utformar och tillhandahåller försvarslogistik som en del av svenska försvaret. Tjänsteområdena är materielunderhåll, systemstöd (även utomlands), kundmottagning, garnisonslager, tillverkning, demontering/skrotning, verkstadsstöd landet (VSL) och andra verkstadstjänster.

Vi genomför även besiktning av Försvarsmaktens alla markgående fordon. Kravbilden är den samma som Transportstyrelsen ställer vid besiktning av civila fordon. Skillnaden är att vi också ska tillse att fordonen håller i minst ett år efter besiktning samt att övriga system utöver trafiksäkerhet besiktigas. 

Insats

1.Operativa logistikbataljon är FMTS krigsförband och är därmed en del av Försvarsmaktens nationella och internationella insatsförmåga. Uppgiften är att stödja andra förband med logistik, främst inom transporttjänst och förnödenhetsförsörjning, samt med tekniskt stöd, reparationer och underhåll av Försvarsmaktens markbundna materiel.

Notiser Från Försvarsmaktens tekniska skola

Mekaniker-leverans till Försvarsmakten
20 december202413:42

Under tre månader har värnpliktiga från olika förband i Sverige genomfört central befattningsutbildning vid FMTS i Halmstad. Utbildningen har varit både teoretisk och praktisk men mest av det senare, de har skruvat och felsökt, reparerat och åtgärdat.

Melker och Katarina är nöjda med utbildningen i Halmstad och ser fram emot att använda kunskaperna vid hemmaförbanden, P 7 och I 19. Men först en efterlängtad julledighet. Foto: Åsa Eriksson/Försvarsmakten
Ett fyrtiotal värnpliktiga är nu klara med den centrala befattningsutbildningen i Halmstad. De värnpliktiga har utbildats i tre spår – Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och hjulfordon. 
– Jag ser fram emot att omsätta det vi lärt oss här och att använda mig av de kunskaperna under övningsserien, berättar Katarina Giertz, systemtekniker på stridsfordon 90 från I 19, Boden. Samtidigt kommer jag sakna det här mycket – våra befäl och vår grupp med människor från landets alla hörn. 
 
Melker Karlberg, systemtekniker på stridsfordon 90, från P 7 på Revingehed fyller i: 
– Vi har fått ett otroligt kontaktnät under utbildningen här, både med de andra ”sytarna” och mekanikerna men även befälen. För min del är det lika viktigt som verktygen i verktygslådan. 
 
Utbildningen har genomförts vid Marksystemavdelningen på FMTS och befälen och lärarna får med stort beröm godkänt av de värnpliktiga. 
– De är otroligt duktiga och kompetenta, de gör mer än bara utbildar oss – de utvecklar och gör bättre, menar Karlberg. 
 
Under en kort ceremoni strax innan hemfärd hade plutonchefen Oliver Alvesparr glädjen att ge ett par ord på vägen och dela ut kursintyg och utbildningslinjetecknet ”mekaniker”. 
– Det här är en glädjens dag, inte bara för att det är sista dagen innan julledighet utan också för att det er sista dag på mekanikerutbildningen. Ni kom hit med olika förutsättningar, en del hade skruvat mycket och andra ingenting. Ni har arbetat hårt, och hårt arbete lönar sig. 
 
Katarina och Melker summerar tiden i Halmstad som positiv och de har trivts bra. 
– Det har varit intensivt men otroligt givande och lärorikt, säger Katarina. 
– Fältövningarna har varit väldigt bra, roliga och givande, tycker Melker. 
– Slutövningen som vi hade, den gav mig väldigt mycket. Jag upplever att det lättade lite för mig under den, jag fick ett kvitto på att jag kan, avrundar Katarina. 
 
Utbildningslinjetecknet ”mekaniker” är ett bågformat märke som bärs på uniformen, på höger arm. 
– Bär er mekanikerbåge med stolthet! Den är inte bara ett tecken på er kompetens, den är också ett tecken på att ni under utbildningen har arbetat hårt, avslutar kompanichefen. 
 
Efter kompanichefens önskan om en god jul var det dags att göra ”höger, vänster om. Marsch!” och resa mot en efterlängtad julledighet. 
 
Stort lycka till i era befattningar som systemtekniker och mekaniker! 

 

Innehållsrik prao-vecka vid FMTS
17 december202412:40

Under en veckas tid fick elever från olika skolor i Halmstads och Laholms kommuner genomföra sin prao på FMTS i Halmstad. Under veckan har de fått testa på en dag som värnpliktig, besöka våra olika enheter samt lite olika skjutningar.

Under veckan fick praoeleverna prova på att maskera sig. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Elva elever från åttonde och nionde klass har fått en inblick i den verksamhet som sker på FMTS men också Försvarsmaktens uppgift i stort. Detta för att skapa en förståelse samt ett intresse för framtida engagemang i myndigheten. Praktikveckan ska skapa värde för individen, vara meningsfull, rolig, givande, utvecklande och en smula utmanande. Dessa ungdomar blir våra ambassadörer och dem ska vi vårda ömt. 
 
 

Prova uniform

En av dagarna fick prao-eleverna ta på sig uniformen för första gången. 

– Det känns mäktigt och som en stolthet, säger en av prao-eleverna när han fått på sig uniformen. 
 
För dessa ungdomar är mönstringen inte allt för långt borta och därför passade en dag hos Grundutbildningsbataljonen väldigt bra. Det är de som genomför värnpliktsutbildningen och här fick de känna på soldatlivet under ett par timmar. De fick genomföra en klassisk ”BRAK”, exercis samt maskering och till lunch serverades rations.  
 
 

Olika materielsystem

Elverk, stridsfordon, hjulfordon och bandfordon, robot 70-simulator och olika vapensystem hann eleverna också med under praoveckan.
 
– Det är coolt att få hålla i dem, men man har stor respekt för dem, säger en prao-elev efter att han fått kolla och hålla i de olika vapnen som fanns på plats. 
 
Veronika Holmer som har samordnat praoveckan sammanfattar den glatt; 
– Eleverna har verkligen imponerat på oss med sin vilja att lära sig och varit mycket nyfikna och drivna. En helt fantastisk grupp! 
Kompetensfredag med Folkrätt på agendan
15 november202414:41

I en allt mer dyster omvärld matas vi flera gånger i veckan med såväl ord som bild från krig och avskyvärda handlingar. Civila människor skadas och civila verksamheter utgör måltavlor i väpnade konflikter. Vi läser och hör om att folkrätten överträds, men vad är folkrätt och vad innebär den? Vilka rättigheter har civila medborgare i krig?

Marcus Molander från Militärhögskolan Halmstad höll föredrag om folkrätt på FMTS.
Marcus Molander från Militärhögskolan Halmstad höll föredrag om folkrätt på FMTS. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Rådande säkerhetsläge och det faktum att det är krig i Europa gör att vi måste förbereda oss och skapa en mental förberedelse – om det värsta inträffar, vad gör vi då och vad gäller då?

Marcus Molander från Militärhögskolan Halmstad utbildar kadetter, i folkrätt till vardags men nu fick han istället ha FMTS medarbetare som elever.  

– Jag ville hålla ett föredrag som var intressant både för den som var obevandrad i folkrätt och för den som redan kunde betydligt mer. Det finns en del folkrättsliga problem som jag ville belysa, som hur folkrätten kan tolkas på olika sätt, men också väcka ett intresse för dessa frågor. Mitt mål var att alla fick något att fundera på framöver, säger Molander.

– Det har varit en väldigt intressant föreläsning! Det är en ynnest att ha Marcus här på grannförbandet och att han kunde hålla denna föreläsning för oss. Många av våra medarbetare är civila och de har inte dessa grunder på samma sätt som yrkesofficerarna. Vi måste, förutom att möta Försvarsmaktens tillväxt med fler värnpliktiga och yrkesofficerare, även genom kunskap och kompentens rusta våra medarbetare med tanke på läget i vårt närområde och allvaret i omvärlden, menar Zoltan Kolar, skolförvaltare vid Utbildningsenheten, FMTS.

”FMTS skall bevaka Drottningholm slott”
17 oktober202414:29

Igår tog FMTS över Högvakten av Drottningholms slott. Det var en stålande vacker och krispig höstdag som de värnpliktiga säkert kommer att minnas länge.

"Pågående vakt ut Försvarsmaktens tekniska skola skall bevaka Drottningholm slott!"
FMTS tog över Högvakten vid Drottningholms slott. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Efter att ha övat exercis hemma i Halmstad under hela förra veckan blev det igår dags för FMTS soldater att på riktigt gå på Högvakten vid Drottningholms slott. Vid lunchtid marscherade den avgående Högvakten från Göta ingenjörregemente, Ing 2, in på slottets Teaterplan, tätt följda av FMTS.
– Pågående vakt ur Försvarsmaktens tekniska skola skall bevaka Drottningholms slott, deklarerade FMTS vaktchef så det ekade mellan väggarna kring Teaterplan under överlämningsceremonin.

– Det är kul att få gå Högvakten, tyckte värnpliktige Måns Lööf, och jag tycker att det är extra kul att det blev Drottningholms slott, för det är trots allt här kungafamiljen är mest!

Det är bara en mindre del av FMTS värnpliktiga som fått uppgiften att vara med och gå Högvakten. De är inne i en ganska intensiv del av sin värnpliktsutbildning där många just nu är på förarutbildning för lastbil.
– Tja, de valde väl såklart ut eliten att ta med till Stockholm, skrattar Dante Lönnroth och får kamraterna att skratta med.

Under dagen har de fått träffa den avgående soldaterna från Ing 2, som delade med sig av sina erfarenheter från att gå Högvakt.
– De gav oss tips och tricks och berömde maten som ska vara riktigt bra här, förklarar Lönnroth. 

FMTS har nu ansvaret för Högvakten på Drottningholms slott tills onsdag den 23 oktober då de blir avlösta av Ledningsregementet.

Peter Nilsson tog befälet
3 oktober202416:19

Under klarblå himmel och strålande sol genomfördes under torsdagen chefsbytesceremoni vid Försvarsmaktens tekniska skola. Medarbetarna stod uppställda runt fotbollsplanen när överste Anders von Sydow lämnade över förbandets fana till överste Peter Nilsson som därefter intog talarstolen och sa: – Jag tar befälet!

Överste Anders von Sydow lämnade över förbandets fana till överste Peter Nilsson.
Överste Anders von Sydow lämnade över förbandets fana till överste Peter Nilsson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Redan på morgonen genomfördes en annan ceremoni med traditioner på Flottiljområdet, nämligen att avgående förbandschef planerar ett träd i överstelunden. Anders von Sydow hade valt en Freeman-lönn, ett imponerande och robust träd vars blad under hösten får mycket vackra röda färger.

I strålande höstsol genomfördes sedan chefsbytesceremonin. Först ut att tala var avgående chef FMTS, som konstaterade att det var händelserika år som chef med Rysslands invasionskrig i Ukraina och Sveriges Nato-medlemskap. Bäst minns han mötena med medarbetarna runt om i landet som visat stort engagemang och vilja att leverera. Anders von Sydow avslutade med att tacka sina döttrar och hustru för stöd och support och önskade Peter Nilsson lycka till.

Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Claes Isoz, talade om logistikens vikt i den upprustning av försvaret som påbörjats och hur viktig roll FMTS har i den resan.

– Överste Anders von Sydow du har under din tid som förbandschef fått se början på den konkreta tillväxten, sa general Isoz. Det har varit en tid av förändring och utveckling. Där har du Anders varit en mycket viktig och drivande kraft för att få det hela att fungera. Stort tack och välkommen till Försvarsstaben!

Claes Isoz vände sig sedan till Peter Nilsson:
– Du har innehaft en lång rad chefsbefattningar på olika nivåer och du kommer med din person, ledarskap, erfarenhet vara en viktig del i den fortsatta utvecklingen av FMTS. Varmt välkommen till logistikfamiljen och Försvarsmaktens tekniska skola!

– Det är med stolthet, respekt och ödmjukhet jag tar på mig uppgiften att vara chef för FMTS. Efter en vecka ser jag ett förband som vill utvecklas, personal som gör sitt yttersta för att lösa sina uppgifter, sa Peter Nilsson.

Traditioner och historia vid soldaterinran
23 september202408:00

Den 19 september genomförde hela Grundutbildningsbataljonen vid FMTS en traditionsdag som även innehöll soldaterinran för de värnpliktiga. En dag i historiens tecken.

Grundutbildningsbataljonens traditionsdag avslutades på Halmstads slott.
Grundutbildningsbataljonens traditionsdag avslutades på Halmstads slott, där landshövding Anders Thornberg välkomnade bataljonen och höll ett tal till de värnpliktiga. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Torsdagen gick i historiens tecken för FMTS Grundutbildningsbataljon. Dagen inleddes med en beskrivning om det Skånska kriget i allmänhet och Slaget vid Fyllebro i synnerhet. Därefter gjordes ett besök på platsen där det hände, med marsch längs en del av vägen som Karl XI och hans mannar gick.

Sedan bar det av till Halmstads centrum och S:t Nikolai kyrka där en annan historisk tradition genomfördes; soldaterinran. Soldaterinran har anor från Gustav Vasas tid och vid erinran blir soldaterna informerade om vad det innebär att vara soldat, vilken uppgift de står inför.

I kyrkan bjöd Marinens musikkår på såväl svenska poplåtar som traditionell militärmusik, däribland FMTS marsch ”Tre hjärtan”.

– Vilken dag vi har haft! Jag är så glad att jag fick dela detta med er, att få prata med er och höra era idéer och tankar om livet och värnplikten i stort, så inledde bataljonchefen Mikael Olofsson sitt tal till de värnpliktiga under ceremonin i S:t Nikolai kyrka.

Ceremonin i kyrkan var pampig och stämningsfull och stundtals allvarsam som då ställföreträdande chefen för FMTS, Carolin Skoog, läste upp själva soldaterinran.

Garnisonspastorn, Jonas Hagård, gav också soldaterna ett par ord på vägen.

– Gilbert Keith Chesterton, en brittisk författare och lekmannateolog som verkade under 1900-talets första hälft kom att säga följande ord: en sann soldat slåss inte för att han hatar det som finns framför honom, utan för att han älskar det som finns bakom honom.

Efter soldaterinran marscherade de över till Halmstads slott där landshövding, Anders Thornberg, tog emot och hälsade dem välkomna.

– Er dag markerar en viktig milstolpe i er resa. Genom er beslutsamhet, hårda arbete och vilja genomgår ni grundutbildningen och blir en del av något större. Ni visar mod och styrka, både individuellt och tillsammans som ett lag. Ni har alla valt en väg där ni sätter andra före er själva och det är något som kräver respekt och beundran, sa han till de värnpliktiga.

Besöket på borggården slöt cirkeln för dagen då kung Karl XI och hans mannar efter slaget vid Fyllebro firade segern med tacksägelsegudstjänst i slottskyrkan och därefter pågick festen i dagar på slottet. För våra värnpliktiga blev det dock busstransport tillbaka till Flottiljområdet men väl där väntade en välförtjänt grillkväll.

Fakta Försvarsmaktens tekniska skola
  • Förkortning: FMTS
  • Ort: Halmstad
  • Personal: 1 250
Så har vi räknat
Karta