Den 19 september genomförde hela Grundutbildningsbataljonen vid FMTS en traditionsdag som även innehöll soldaterinran för de värnpliktiga. En dag i historiens tecken.
Torsdagen gick i historiens tecken för FMTS Grundutbildningsbataljon. Dagen inleddes med en beskrivning om det Skånska kriget i allmänhet och Slaget vid Fyllebro i synnerhet. Därefter gjordes ett besök på platsen där det hände, med marsch längs en del av vägen som Karl XI och hans mannar gick.
Sedan bar det av till Halmstads centrum och S:t Nikolai kyrka där en annan historisk tradition genomfördes; soldaterinran. Soldaterinran har anor från Gustav Vasas tid och vid erinran blir soldaterna informerade om vad det innebär att vara soldat, vilken uppgift de står inför.
I kyrkan bjöd Marinens musikkår på såväl svenska poplåtar som traditionell militärmusik, däribland FMTS marsch ”Tre hjärtan”.
– Vilken dag vi har haft! Jag är så glad att jag fick dela detta med er, att få prata med er och höra era idéer och tankar om livet och värnplikten i stort, så inledde bataljonchefen Mikael Olofsson sitt tal till de värnpliktiga under ceremonin i S:t Nikolai kyrka.
Ceremonin i kyrkan var pampig och stämningsfull och stundtals allvarsam som då ställföreträdande chefen för FMTS, Carolin Skoog, läste upp själva soldaterinran.
Garnisonspastorn, Jonas Hagård, gav också soldaterna ett par ord på vägen.
– Gilbert Keith Chesterton, en brittisk författare och lekmannateolog som verkade under 1900-talets första hälft kom att säga följande ord: en sann soldat slåss inte för att han hatar det som finns framför honom, utan för att han älskar det som finns bakom honom.
Efter soldaterinran marscherade de över till Halmstads slott där landshövding, Anders Thornberg, tog emot och hälsade dem välkomna.
– Er dag markerar en viktig milstolpe i er resa. Genom er beslutsamhet, hårda arbete och vilja genomgår ni grundutbildningen och blir en del av något större. Ni visar mod och styrka, både individuellt och tillsammans som ett lag. Ni har alla valt en väg där ni sätter andra före er själva och det är något som kräver respekt och beundran, sa han till de värnpliktiga.
Besöket på borggården slöt cirkeln för dagen då kung Karl XI och hans mannar efter slaget vid Fyllebro firade segern med tacksägelsegudstjänst i slottskyrkan och därefter pågick festen i dagar på slottet. För våra värnpliktiga blev det dock busstransport tillbaka till Flottiljområdet men väl där väntade en välförtjänt grillkväll.