Vanliga frågor till Must

Här hittar du svar på några vanliga frågor om Must.

1. Varför måste Must verksamhet vara hemlig?

Mycket av vad Must gör måste vara hemligt för att inte avslöja för våra motståndare vad vi kan och hur vi arbetar. Samtidigt kan vi berätta en hel del om de områden vi bevakar. Årligen publicerar Must en årsöversikt som är helt öppen och som du hittar på Försvarsmaktens webbplats.

2. Vad är skillnaden mellan Must och Säpo?

Must är Sveriges militära och civila underrättelsetjänst och Sveriges militära säkerhetstjänst. Must tittar framför allt på yttre hot mot Sverige. Den militära säkerhetstjänstens främsta uppgift är att förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot som riktas mot Försvarsmakten och dess intressen, både i Sverige och utomlands. Säkerhetspolisens uppgift är att arbeta med säkerheten inom landet.

3. Hur många arbetar på Must?

Det är en hemlig uppgift. På grund av behovet att hemlighålla Musts förmåga och med hänsyn till hotet från utländska underrättelseaktörer är uppgifter om Must personalstyrka sekretessbelagd.

4. Kan jag se om en viss person arbetar eller har arbetat på Must?

Nej, underrättelsetjänst och säkerhetstjänst är känsliga och i flera delar sekretesskyddade verksamheter. Vi har ett ansvar att skydda vår personal från både oönskad uppmärksamhet och onödiga risker såsom kontaktförsök av främmande underrättelsetjänster och kriminella. Flera medarbetare på Must varken vill eller får förekomma med namn i offentliga sammanhang. Vi uttalar oss därför inte om någon person eller företag arbetar eller har arbetat för oss. 

Om någon påstår att de arbetar, eller har arbetat, för Must, får det påståendet stå för dem.

5. Vilka samarbetspartners har Must, inom Sverige och utomlands?  

Samarbeten inom området underrättelse- och säkerhetstjänst pågår både nationellt och internationellt. De sker med stöd i författningar och utifrån våra nationella intressen och inriktningsbeslut.

Det finns ett nationellt samarbete mellan framför allt Must, Säkerhetspolisen (Säpo), Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarets materielverk (FMV) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Tillsammans med Säpo och FRA driver Must en permanent arbetsgrupp som heter Nationellt center för terrorhotbedömning (NCT). På NCT analyserar  analytiker från de tre myndigheterna terrorhotet i Sverige och mot svenska intressen. Must får ge närmare inriktning avseende försvarsunderrättelsetjänst till FRA och FMV.

Must kommenterar inte med vilka länder/utländska tjänster som samarbete sker. Vi varken bekräftar eller dementerar påståenden. Skälet till detta är att internationella samarbeten bygger på förtroende och avtalad sekretess samt att hänsyn måste tas till personal och andra inblandade.

I Musts uppdrag ingår vidare att bidra till utvecklingen av underrättelsesamarbetet inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och EU:s krishanteringsförmåga. Detta sker främst genom att svara på begäran om information från enheterna Intelligence Centre (Intcen) och EU:s militära stab Intelligence Directorate (EUMS INT DIR) och att placera svenska analytiker vid dessa enheter.

6. Hur gör Must bedömningar i säkerhetspolitiska och militära frågor?

Must sammanställer information och rapporterar bedömningar i säkerhetspolitiska och militära frågor. Bedömningarna baseras på information från företrädesvis flera och olika typer av källor, både allmänt tillgängliga och hemliga.  En utmaning ligger i att göra bedömningar om händelseutveckling i framtiden och att göra detta på ett underlag som många gånger inte är fullständigt eller helt tillförlitligt. Det är inte ovanligt att bedömningar justeras allteftersom ny information framkommer. Vilka bedömningar vi gör, och i vilka frågor, är inget vi kan berätta om.

7. Hur gör jag för att komma i kontakt med Must?

Frågor från allmänhet och media ställs till Försvarsmaktens kommunikationsavdelning (info@mil.se, 08-788 88 88), som förmedlar dem vidare till Must.

8. Hur söker jag jobb på Must?

Lediga tjänster på Must annonseras på Försvarsmaktens webbplats under fliken lediga jobb

Fakta Högkvarteret
  • Förkortning: HKV
  • Ort: Stockholm
  • Personal: 1 650
Så har vi räknat