Vare sig Försvarsmakten agerar på land, till sjöss eller i luften kan Ledningsregementet, LedR, vara ett stöd. Förbandet är ett försvarsmaktsgemensamt förband som stödjer armén, marinen och flygvapnet. Vi finns till största delen i Enköping där vi också har vår ledning.

LEDNINGSREGEMENTETS UPPDRAG

Ledningsregementet skapar förutsättningar för Försvarsmakten att möta en kvalificerad motståndare genom att utveckla, utbilda, träna, öva, värdera, använda samt upprätthålla beredskap och stödja gemensamma operationer.

Ledningsregementet gör detta genom att utveckla, utbilda och skapa sammansatta förmågor för ledning, telekrig, hydroakustik, cyber, kommunikation och psykologiska operationer samt meteorologi och oceanografi för en multidomän operationsmiljö.

LEDNINGSREGEMENTETS VISION

På Ledningsregementet utvecklar vi medarbetare som tillsammans skapar unika förmågor och krigsförband i världsklass, vilka möter morgondagens krav.

Notiser Från Ledningsregementet

Julavslutning för våra värnpliktiga

Nyligen genomförde Ledningsregementets värnpliktiga sin traditionsenliga julavslutning.

Facklor lyser upp ansiktena på unga soldater i mörk kväll
Facklorna tänds inför marschen till Vårfrukyrkan Foto: Fanny Jansson/Försvarsmakten

Den mörka decemberkvällen lystes upp av fackeltåg som gick från regementet till julvesper i Vårfrukyrkan.

Under gudstjänsten anköt både regementschef överste Per Nilsson samt regementspastor Jimmy Werf till styrkan som finns i kamratskap och gemenskap, och som i dessa tider blir en motkraft till det mörka. 

- Ni, vi, Sverige, våra allierade i Nato, tillsammans är vi en motkraft. Ni gör skillnad. Jag tror att ni nu, efter att ha varit här ett par månader, har insett att den viktigaste kraften är kamratskapet, sade överste Nilsson bland annat.

 

Telö 24 - för första gången i fält

190 experter inom totalförsvaret övade tillsammans på Härads skjutfält utanför Strängnäs. Syftet var att testa och stärka Sveriges digitala ryggrad så att det alltid ska finnas en robust och säker teleinfrastruktur.

Foto: Post- och telestyrelsen

För första gången sedan 2005 flyttade Telö ut i fält och deltagarna kunde testa sina färdigheter i ett verklighetstroget sammanhang. Övningen simulerade olika scenarier för att testa och stärka Sveriges krisberedskap inom telekommunikation. Det kunde handla om sabotage mot kritisk infrastruktur och hur man använder förstärkningsresurser.

- För Ledningsregementet och Försvarsmakten är det självklart att bygga totalförsvaret tillsammans med det civila försvaret. Telö 24 har visat hur vi tillsammans bygger förmågor. Att upprätthålla den digitala infrastukturen är avgörande för hela totalförsvaret, säger överste Per Nilsson, chef för Ledningsregementet.

Om Telö 24

Fältövningen Telö 24 pågick den 21-22 oktober och är en viktig del i arbetet med att säkra Sveriges beredskap inom telekommunikation. Syftet är att vidareutveckla förmågan att hantera och återställa den digitala infrastrukturen under extrema flrhållanden. Övningen arrangeras av Post- och telestyrelsen. Telö-övningara har genomförts sedan 2005 och är en återkommande sektorsövning inom elektronisk kommunikation.

 

Gedigen erfarenhet inom ledningsträning lyfter Natoövning

Under en knapp vecka var Ledningsregementet genom Ledningsstridsskolan, LedSS, värd för 150 deltagare från 16 nationer som deltog i CAMO 24. Övningen handlade om de utmaningar som uppstår när ett stort antal patienter behöver flyttas från ett Natoland vid en frontlinje till mindre belastade sjukvårdssystem inom Nato och EU.

Övningsdeltagare från flera nationer samt EU DG ECHO. Foto: Fanny Jansson/ Försvarsmakten

Övningen Casualty Move (CAMO) 24 är det första övningen som Sverige står värd för sedan vårt inträde i Nato i våras. Detta är den fjärde övningen i en medicinsk övningsserie där årets fokus varit medlemsstaternas beredskap och förmågor för individuell och kollektiv hantering av patientflöden vid masskadeutfall.

CAMO 24 syftar till fördjupad samordning mellan EU, Nato och medlemsstaterna kring patientflödeshantering, civil-militär samverkan samt interoperabilitet.

- Det är bra för Nato att övningen går i Sverige, den här vannan vi har av militärt och civilt samarbete är många länder ovana vid. Vi på LedSS har gedigen erfarenhet av ledningsträningsövningar och trots att Sverige är ny som Natomedlem så är det inget som påverkat. Vi är vana att jobba på den här nivån sedan länge och har upparbetade kontakter, säger John Rosén vid Ledningsstridsskolan och "chief of support" under CAMO 24.

 

Inryck för årets värnpliktskull

Den 5 augusti ryckte knappt 500 värnpliktiga in vid Ledningsregementet i Enköping. Nervositet och förväntan låg i luften.

Foto: Daniel Sanchez/Försvarsmakten

En intensiv första dag väntade de inryckande som nu påbörjar sin 11 månader långa utbildning. Förutom att registrera sig och bli fotograferade skulle personlig utrustning hämtas och de värnpliktiga skulle hitta sina logement och börja bekanta sig med nya kamrater och med befälen. 

Regementets värnpliktiga plutonsbefäl som ryckte in i våras har nu genomfört sin grundläggande utbildning och är redo att hjälpa till i utbildningen av sina kamrater.

Följ Ledningsregementets officiella konton på Instagram och Facebook för att ta del av fler bilder från inrycksdagen.

Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Personal: 1 100
Så har vi räknat
Karta