Statsceremoniell verksamhet genomförs av alla förband i Försvarsmakten. Livgardets livbataljon och Livgardets musikkårer har som särskild uppgift att tillsammans lösa huvuddelen av paradverksamheten.
I Livgardets statsceremoniella uppdrag ingår att genomföra parad till häst, till exempel beridna eskorter av kungafamiljen vid högtidliga tillfällen. Det innebär också beriden vaktparad - eller beriden högvakt som det ofta kallas i folkmun.
De cirka 75 hästarna finns på Livgardets Kavallerikasern i centrala Stockholm. De tas omhand, tränas och rids både till vardags och vid parad av personalen vid Livgardet. Hästarna ägs av Föreningen för den Beridna högvakten, en ideell förening som drivs av intäkterna från sina medlemmar och sponsorer.
Vaktparaden med högvaktsavlösningen räknas också som statsceremoniell verksamhet. Vaktparaden genomförs till fots eller till häst och går genom centrala Stockholm till Kungliga slottet där ceremonin för högvaktsavlösningen sker. Därefter placerar soldaterna ut sig på sina poster runt slottet och ceremonin övergår till skarp bevakning.
Högvakt är en uppgift som delas av alla förband och flottiljer i Försvarsmakten. Rent historiskt har Livgardet en nära koppling till högvakten då de allra första livgardisternas uppgift var att vakta konungens liv. Än idag, över 500 år senare, är det fortfarande ett av Livgardets uppdrag och förbandet genomför merparten av högvakterna under sommarhalvåret.
Till den statsceremoniella verksamheten hör också militärmusiken. Det kan handla om allt ifrån att en musikkår gå eller rider först i vaktparaden, till att delta i de stora statsbesöken eller andra statsceremonier. Vid Livgardet finns enheten Försvarsmusiken med sina tre professionella musikkårer.