Utbildningen bedrivs till största delen på plats vid skolan och består av en hel del teori, men med inslag av praktiska övningar som till exempel elevledda lektioner, taktiska bedömanden i fält, skjutledarutbildning med mera. Utbildningsfältövningar där flera ämnen vävs ihop till en helhet är också viktiga inslag. Att nyttja modern teknik som möjliggör studier på annan plats via internet, där så är lämpligt, är ett ökande inslag.
Militärhögskolan Halmstad utbildar i följande ämnen:
KRIGSVETENSKAP/TAKTIK
Under den högre specialistofficersutbildningen (HSOU) studeras klassisk och modern militärteori ur både ett praktiskt och vetenskapligt perspektiv, liksom militär strategi och taktikens grunder, utifrån både historiska och nutida exempel. Studenterna ska få en förståelse för kopplingen mellan Sveriges militärstrategiska doktrin och Försvarsmaktens uppgifter inom ramen för svensk säkerhetspolitik.
Under den grundläggande specialistofficersutbildningen (SOU) och den grundläggande reservofficersutbildningen (AROU och ROU) studeras taktikens grunder utifrån gällande doktriner, reglementen och handböcker. Grundläggande bedömandemetodik liksom grunder för ordergivning ingår till exempel.
LEDARSKAP
Ämnet ledarskap bygger på både teoretisk och praktisk förståelse av hur individen och gruppen fungerar. Vid Militärhögskolan har ämnet en särskild betoning på situationer där individ och grupp är satta under stark press. Begrepp som självkännedom, gruppdynamik, stresshantering, kris- och konflikthantering är viktiga, liksom insikt i frågor som rör etik, värderingar, mångfald med mera. Arbete med värdegrundsrelaterade fallbeskrivningar, så kallade ”case”, är en viktig metod för att reflektera över Försvarsmaktens värdegrund.
PEDAGOGIK
Vetenskapen om lärande, handledning och personlig utveckling är ett viktigt ämne för en yrkes- eller reservofficer som ska leda och utbilda andra. Instruktörsrollen kopplat till trupputbildning är i fokus, och utbildningsmetodik tränas i praktiska övningar.
FYSISKT STRIDSVÄRDE
Alla studerande får både praktisk och teoretisk undervisning i fysiskt stridsvärde. De behöver vara vältränade för att leva upp till de fysiska krav som ställs på en yrkes- eller reservofficer under insats, men de behöver också ha kunskaper för att kunna lära och träna soldater på bästa sätt. En viktig del är att känna till hur kroppen fungerar vid kyla eller värme, vid sömnbrist och andra typer av belastningar som kan förekomma under insats.
Statsvetenskap
Vid MHS H är ämnet statsvetenskap avgränsat mot säkerhetspolitik, kris- och konflikthantering samt folkrätt. Kurserna benämns ”Totalförsvar och folkrätt” respektive ”Säkerhetspolitik och internationell rätt” och syftar till att ge en bild av Försvarsmaktens roll inom de olika delområdena. Kurser ges på grundnivå respektive fördjupningsnivå beroende på i vilken utbildning de ingår. Utbildningen bedrivs med hjälp av föreläsningar, självstudier, grupparbeten runt aktuella ”case” och seminarium.
ENGELSKA
Genom Försvarsmaktens samverkan med andra länder i både internationella och nationella sammanhang och anpassningen till Natos begrepps- och kommandostrukturer är goda kunskaper i engelska viktigt för yrkes- och reservofficerare.