Familjen Jeppsson valde för några år sedan att lämna Sverige för en tillvaro i Ungern på 27th Air Base. Ett val de aldrig har ångrat.

Jag sitter tillsammans med familjen Jeppsson i deras trädgård och pratar om deras gemensamma liv i Pápa. Barnen är med från början men ganska snart får vi ta en paus för den yngsta tjejen Klara skulle på barnkalas och behövde skjuts och den stora tjejen Elin försvann iväg till en kompis. Livet i Pápa har fått en vardag och hela familjen njuter av det liv de lever men vägen till Pápa för familjen Jeppsson var allt annat än spikrak.

Johan började sin karriär 2003 som tekniker på stridsvagnssystemet i Skövde. 2007 gick Johan vidare till ett bemanningsuppdrag som teknisk instruktör på stridsvagnssystemet i Halmstad. I samma veva var Veronica färdig med sin kandidatexamen i mode och fick jobb i Halmstad så det blev gemensam flytt till Halmstad. 2013 genomfördes en större omflyttning av personal inom Försvarsmakten och i den vevan fick Johan en fast placering i Halmstad. Familjen utökades och Klara kom till världen och i samma veva flyttade de till ett hus utanför Båstad.

Johan och Veronica hade länge funderat på att hitta på något nytt och ge sig ut och resa. Tankarna tog ny fart när familjen utökades men de hittade inget som de tyckte var intressant. De vill vara iväg några år och de flesta uppdragen var på ett år. I den vevan kom en kollega till Johan hem från ett uppdrag i Ungern. Det han berättade kändes intressant för familjen och Johan började undersöka om det fanns några lediga tjänster i Pápa där Försvarsmakten har personal på plats. Det dök upp en tjänst som lastmästare. ”Varför inte flyga när man ändå ska hitta på något nytt”, tänkte Johan och skickade in en ansökan i december 2016. Nu började Johan undersöka vad en lastmästares egentligen gör ”Jag var ju inte lastmästare”.

Johan blev kallad på intervju och klarade alla tester. ”Jag tog mig igenom den labyrinten fast jag inte var flygvapenmänniska i grund och botten.”

I april 2019 åkte Johan till 344th Training Squadron, Lackland AFB, San Antonio, Texas för att genomföra Basic Loadmaster Training Course (BLM). Syftet med kursen är att ge deltagarna grundläggande färdighet och förståelse i befattningen som lastmästare. Övriga familjen åkte över till USA mot slutet av utbildningen och de åkte sedan gemensamt hem till Sverige. Johan och Veronica hade nu två flickor, Elin 6 år och Klara 3 år.

Nu börja resan till Pápa

Efter sommaren 2019 satte sig hela familjen Jeppsson i bilen och började sin resa ner till Pápa som ligger vackert beläget i den nordöstra delen av Ungern. De valde att flytta in direkt i sitt hus ”vi bar in sängarna och levde ett tag i ett flyttkaos”. De flesta som kommer ner väljer att bo på hotell eller på Pápa support tills allt är i ordning. Nu började Jeppssons utlandsäventyr på riktigt.

Familjen Jeppsson
Porträtt av familjen.
Foto: Lena Bogren/Försvarsmakten

Familjen hann vara tillsammans i tre veckor innan det var dags för Johan att åka tillbaka till USA för att genomföra typkursen som lastmästare. Veronica stod nu själv på en helt ny plats med två små barn. Det hade funnits en möjlighet för Veronica och barnen att stanna hemma i Sverige för att sedan åka ner när han var tillbaka igen men för Elin skull valde de att åka. Hon skulle börja i förskoleklass och det skulle bli turbulent för henne att först börja i svensk skola för att sedan börja i ny skola i Pápa. Klara började i ungersk förskola och Elin i den amerikanska skolan. Det var besvärligt för barnen det första halvåret men sedan märkte Veronica och Johan inte av någonting. De fick kompisar och de blev trygga i sin nya miljö. En av fördelarna nere på plats är också att det finns en lärare från Sverige på plats som skapar trygghet för de svenska barnen.

Under de första veckorna efter att Johan rest till USA blev det tydligt för Veronica att hon skulle tillbringa mycket tid på egen hand med barnen utan Johan. Det sociala livet i Pápa är väl uppbyggt och det kommer nya människor hela tiden ”man klickar alltid med några” berättar Veronica.

- Det är bara att sparka in dörrar och skaffa sig umgänge, lära känna folk för annars kommer jag sitta själv här och det blir ju besvärligt.

Johan kom hem från USA lagom till Julfesten och sedan firades julen hemma i Sverige. Jeppsson valde att inte hyra ut sitt hus i Sverige. De ville behålla sin fasta punkt i Sverige som
de alltid kunde komma tillbaka till.

Johan på uppdrag
Johan på uppdrag.
Foto: Försvarsmakten

När de var åter i Pápa kunde Johan påbörja sitt jobb som lastmästare men det dröjde inte länge förrän han fick förfrågan att gå Fällningskurs, vilket skulle innebära ytterligare 3 månader i USA. Veronica såg inga hinder i detta. ”Det är därför vi är här. Det här löser vi”.

Johan har normalt någonstans mellan 180-260 resdagar per år. Johan berättar att det kan vara jobbigt ibland att inte få vara med familjen. När Johan varit hemma några veckor och väskorna kommer fram igen så blir kommentarer ganska ofta ”Ska du åka nu igen. Pappa du är ju alltid iväg . Det är bara mamma som är hemma”. Oftast finns det en framförhållning men det dyker upp
oplanerade operationer med jämna mellanrum och då blir det oftast snabba ryck. Johan vet aldrig hur länge han blir borta och har alltid packat en väska som klarar en vecka på resande fot. ”Det finns ingen vanlig dag på jobbet”

Ukraina

Plötsligt invaderade Ryssland och Ukraina. Pápa ligger bara 30 mil från den ukrainska gränsen och det fanns en oro för att basen skulle kunna tas för en NATO-bas. Under några veckor stod väskorna packade och det fanns många olika flyktvägar. ”Då var det inte trevligt” berättar Johan och Veronica. Efter ett tag och efter genomförd riskbedömning så fanns trots det tryggheten i Pápa och familjen valde att stanna kvar, ett beslut de inte ångrat.

Veronica

Veronica målarVeronica Jeppsson målar
Foto:Lena Bogren/Försvarsmakten

Till skillnad från Johan så har Veronica ingen militär bakgrund. ”Jag är estet”. Veronicas jobbade med grafisk design innan hon flyttade med till Pápa. Hon övervägde innan hon åkte att jobba online men tog ett beslut att avsluta sin tjänst. ”Blir en guldkant att få umgås med mina barn mer och få egen tid att utveckla mitt konstnärskap”. Veronica arbetar lite då och då med grafisk design fast då blir det på ideell basis. Hon är även engagerad i flera ideella projekt som tar en del tid. Det är inget problem att fylla dagarna. En hel del av tiden används till att umgås med andra. ”Om jag ska vara helt ärlig så älskar jag det här livet”.
Skulle ni rekommendera andra att ta steget

Frågorna från vännerna var många innan familjen bytte Båstad mot Pápa – Vad ska ni göra där? Hur kan det vara någon vinst med detta och lämna det trygga livet hemma? Men för familjen var det ett väl genomtänkt beslut och de var redo för något nytt. De poängterar dock att det är viktigt att utgå från sig själv och sin familjs behov för det passa inte alla. Att leva här nere är sedan ganska okomplicerat.

- Är man sugen på att testa utlandslivet så är det här ett perfekt steg för man har väldigt mycket hjälp runt omkring och ett väl fungerande socialt nätverk som man kommer till. Här finns 12 nationer och man kan hitta vänner i alla om man bara vill och anstränger sig lite. Det ligger på en själv”.

Johans kontrakt på Heavy Airlift Wing sträcker sig till 2025 och sedan väntar den svenska vardagen för familjen Jeppsson.

Skaraborgs flygflottilj - F 7
Fakta Skaraborgs flygflottilj - F 7
  • Förkortning: F 7
  • Ort: Såtenäs
  • Personal: 950
Så har vi räknat