Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår (I 21) är ett av Sveriges nya regementen, men med en lång historia i både Västernorrland och i Jämtland. Regementet har ansvar för att utbilda två lokalt rekryterade infanteribataljoner, en i Sollefteå och en i Östersund.

I 21 återetablerades 2022 och är ett nytt regemente sprunget ur månghundraåriga traditioner i såväl Västernorrland som Jämtland. Regementet ansvarar för uppbyggnaden av tre krigsförband, två fristående norrlandsskyttebataljoner och Militärbas Sollefteå. Vår stolta devis är ”Från fjäll till hav, för försvaret av nedre Norrland”.

I 21 har verksamhet i både Sollefteå och Östersund. I Sollefteå finns regementsstaben och Ångermanlands infanteribataljon. I Östersund finns ett detachement, Jämtlands fältjägarkår. Både Ångermanlands infanteribataljon och Jämtlands fältjägarkår utbildar värnpliktiga soldater. I 21 har också en garnisonsstödsenhet med exempelvis övnings- och skjutfält, försvarshälsa och insatsberedd skyddsstyrka, IBSS.

Regementets lokalisering

Vad gäller slutlig lokalisering av regementet är Försvarsmakten och Fortifikationsverket överens om att det alternativ som har bäst förutsättningar för framtida tillväxt i Sollefteå är området i anslutning till det så kallade teknikområdet, söder om väg 90, där ett nytt kasernområde kommer att byggas i direkt anslutning till skjut- och övningsfält. I Östersund byggs ett nytt kasernområde för I 21:s verksamhet med Jämtlands fältjägarkår i Torråsen några kilometer nordost om Östersund i närheten av bland annat Dagsådalens skjutfält.

För Sollefteå kommer kasernerna på det gamla I 21-området i Hågesta att nyttjas inledningsvis, men utgör inte en del av den permanenta återetableringen. I Östersund används kaserner inledningsvis i anslutning till Fältjägargruppen på Frösön tills den permanenta etableringen med nytt kasernområde i Torråsen är färdigställt.

Notiser

Militärövningar i januari och februari
31 januari202513:43
Soldat vid bandvagnar under vinterövning. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

Första övningen genomförs i trakterna runt Östersund mellan den 27 januari och den 6 februari.

Den andra övningen genomförs i trakterna runt Sollefteå mellan den 17 och 27 februari.

Under de här perioderna kommer det att vara mycket militär trafik på vägarna runt Östersund och Sollefteå samt längs väg 87 mellan Östersund och Sollefteå.

Det är framförallt vid övningarnas inledning och avslutning som det kommer att vara många tunga transporter längs framförallt väg 87 med koncentration på:

  1. Måndag 27 januari
  2. Onsdag 5 februari
  3. Måndag 17 februari
  4. Onsdag 26 februari

Under dessa dagar kommer det att vara omfattande transporter med såväl militära som civila tunga fordon med risk för trafikstörningar.

Under övningsveckorna kommer Försvarsmakten att genomföra övningsverksamhet på framförallt Grytans övningsfält och Dagsådalens skjutfält utanför Östersund och på Tjärnmyrans och Stormyrans skjutfält utanför Sollefteå. Under övningsperioden kommer det bland annat att genomföras skjutmoment som kan medföra ett ökat buller.

Garnison Nedre Norrland
15 januari202515:15
Soldater på Vallidberget, Sollefteå
Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

I den nybildade Garnison Nedre Norrland har I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår det övergripande samordningsansvaret för Försvarsmaktens verksamhet på verksamhetsorterna i Sollefteå, Östersund och Härnösand.
Garnisonschef är I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson.

- Som en del i bildandet av den nya garnisonen förs ansvaret för övnings- och skjutfälten i Sollefteå, Östersund och Härnösand till Garnison Nedre Norrland, berättar överste Jonas Karlsson som ett exempel på vad garnisonsbildandet innebär.

Samtidigt kvarstår olika verksamheter som till exempel Västernorrlandsgruppen och Fältjägargruppen som egna enheter.


Den formella beskrivningen av en garnison lyder:
”För samordning av viss verksamhet finns det garnisoner. En garnison utgörs av organisationsenheter, verksamheter och resurser inom en eller flera definierade geografiska områden. Den samordning som ska ske inom en garnison leds av en garnisonschef”.

Skärmtid i skogen för våra soldater
30 september202413:00

Orientering är en mycket viktig övningsform för en soldat. Dels för att vara i god fysisk form, dels för att lära sig att hitta med hjälp av karta och kompass i okänd terräng. Dessutom är det en alternativ ”skärmtid” i avsaknad av mobiltelefoner ute i skogen…

Tisdagen den 24 september genomfördes därför regementsmästerskapet i dagorientering på tallmoarna i skogarna runt skidstadion på Graninge fritidscentrum i Viksmon mellan Sollefteå och Bispgården för alla värnpliktiga och all personal på I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår.

Tävlingen genomfördes i skogarna i gränstrakterna mellan Sollefteå och Bispgården och därmed på landskapsgränsen mellan Ångermanland och Jämtland med en bra bit över 200 deltagare.

Nils o co.jpg

Stort tack till orienteringsklubben OK Nipan i Sollefteå och idrottsföreningen Graningealliansen för hjälpen att genomföra arrangemanget!

Tävlingsterrängen är för övrigt klassisk övningsmark för Försvarsmakten. Här har soldater övat ända sedan början av 1800-talet när ”Wiksmon var vapenövningsplats för Västernorrlands beväringsmanskap 1836-1847” (vilket finns som inskription på en minnessten ett drygt stenkast från Graninge fritidscentrum) och därefter för efterföljande soldater under seklernas lopp.

Fotografer: Erik Löfgren, Henrik Salo, Sara Månström/Försvarsmakten

I 21:s nya stabschef på plats
18 september202416:37

Nu är I 21:s nya stabschef på plats. Överstelöjtnant Camilla Sjöhlén, en infanterist som varit såväl norrlandsträngare som fältjägare.

I 21s nya stabschef överstelöjtnant Camilla Sjöhlén
I 21s nya stabschef överstelöjtnant Camilla Sjöhlén. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Camilla Sjöhlén bor i byn Bingsta utanför Svenstavik några mil söder om Östersund men har varit veckopendlare i många år. Närmast kommer hon från en befattning som stabschef på Ing 2 i Eksjö och dessförinnan som chef för Livbataljonen på Livgardet i Stockholm.

1998 gjorde hon värnplikten på dåvarande Norrlands Trängkår, T 3, i Sollefteå och efter officersutbildning blev det tjänst på Fältjägarregementet I 5 i Östersund.
Sedan dess har den militära karriären fört henne runt om i Sverige, men efter etablerandet av I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår för några år sedan har planen varit att hon en dag skulle återvända till Västernorrland och Jämtland.

- Nu gick det fortare än jag trott när förre stabschefen fick en ny befattning inom Försvarsmakten och lämnade I 21 i somras, säger Camilla Sjöhlén.

Som stabschef vill hon fortsätta arbetet att ”binda ihop” regementsstaben för att vara ett stöd för regementsledningen att leda regementet. Utmaningar finns. Till exempel att bedriva verksamhet på två orter med stort geografiskt avstånd däremellan.

- Som utomstående betraktare ser jag såklart den utmaningen, men jag tror att vi kan hitta vägar för att jobba gemensamt som ett regemente utan att behöva göra avkall på våra olika traditioner.

Som boende utanför Svenstavik i Jämtland kommer hon att fortsätta att veckopendla mellan bostaden i Bingsta och lägenheten i Sollefteå, men det blir betydligt kortare resväg än när hon arbetade på Ing 2 i Eksjö.

- Dessutom kommer jag att vara en hel del på vårt detachement på Frösön. Jag är ju stabschef för hela regementet och kommer därför att se till att vara närvarande i både Sollefteå och Östersund.

Västernorrlands regemente - I 21
Fakta Västernorrlands regemente - I 21
  • Förkortning: I 21
  • Ort: Sollefteå och Östersund
  • Personal: 137
Så har vi räknat