Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår (I 21) är ett av Sveriges nya regementen, men med en lång historia i både Västernorrland och i Jämtland. Regementet har ansvar för att utbilda två lokalt rekryterade infanteribataljoner, en i Sollefteå och en i Östersund.

Återetableringen av I 21 är en del av uppdraget från riksdag och regering att stärka Sveriges försvarsförmåga mot bakgrund av en osäker omvärldsutveckling. I 21 kommer att bedriva verksamhet i både Sollefteå och i Östersund genom Jämtlands fältjägarkår.

Sedan gamla I 21 avvecklades i och med försvarsbeslutet år 2000 har viss militär verksamhet funnits kvar i Sollefteå genom Försvarsmaktens hundtjänstenhet och 15:e hemvärnsbataljonen. I Östersund har Fältjägargruppen och 14:e hemvärnsbataljonen funnits kvar, sedan övrig verksamhet avvecklades i samband med försvarsbeslutet 2004. I och med återetableringen av regementet i Sollefteå och Östersund stärker Försvarsmakten den militära närvaron i nedre Norrland. 

Regementets lokalisering

Vad gäller slutlig lokalisering av regementet är Försvarsmakten och Fortifikationsverket överens om att det alternativ som har bäst förutsättningar för framtida tillväxt i Sollefteå är området i anslutning till det så kallade teknikområdet, söder om väg 90, där ett nytt kasernområde kommer att byggas i direkt anslutning till skjut- och övningsfält. I Östersund byggs ett nytt kasernområde för I 21:s verksamhet med Jämtlands fältjägarkår i Torråsen några kilometer nordost om Östersund i närheten av bland annat Dagsådalens skjutfält.

För Sollefteå kommer kasernerna på det gamla I 21-området i Hågesta att nyttjas inledningsvis, men utgör inte en del av den permanenta återetableringen. I Östersund används kaserner inledningsvis i anslutning till Fältjägargruppen på Frösön tills den permanenta etableringen med nytt kasernområde i Torråsen är färdigställt.

Notiser

Inryck av nya soldater till I 21
24 juni202413:14

Idag måndag den 24 juni är det inryck för de tjejer och killar som nu ska göra 12 månaders värnplikt på I 21 i Sollefteå och Östersund.

GB ÖSD 4.jpg

inryck slå 3.JPG

De värnpliktiga kommer huvudsakligen från regionen, det vill säga Västernorrland och Jämtland, men även från andra delar av landet där tonvikten ligger på Mälardalen.

GB ÖSD 6.jpg

I Sollefteå kommer de att utbildas till gruppbefäl på Anundsjö kompani på Ångermanlands infanteribataljon och i Östersund till gruppbefäl på Revsunds respektive Hallens kompani på Jämtlands fältjägarkår.

GB ÖSD 8.jpg

inryck slå 1.JPG

Inryckningsdagen innehåller en rad olika moment med bland annat uttag av personlig utrustning och inskrivning.

inryck slå 4.JPG

inryck slå 5.JPG

Under sommaren väntar grundläggande utbildning för de här ungdomarna så att de i höst, tillsammans med de PB-elever som ryckte in redan i mars, kan genomföra värnpliktsutbildningen tillsammans med de soldater som rycker in i mitten av augusti med gemensam MUCK i början av juni nästa år.

inryck slå 6.JPGDet här är den tredje ”värnpliktskullen” för I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår sedan etablerandet av regementet 2022.

Foto: Felicia Byström och Charlotte Bovidsson/Försvarsmakten.

Text: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

Militärlandslag på läger i Sollefteå
17 juni202413:10

Under midsommarveckan genomför militärlandslaget i skidorientering, längdskidor och skidskytte tränings- och rekryteringsläger i Sollefteå.

240616 rullskidor Resele 2.jpg

- Förra sommaren hade vi ett uppstartsläger för längdskidor och skidskytte i Sollefteå med 14 deltagare. Det gav mersmak så nu är vi tillbaka med fler åkare samt militära landslaget för skidorientering, berättar tränaren Tomas Öberg.

För att bli uttagen till militärlandslaget ska man tillhöra toppskiktet närmast elitåkarna på landslagsnivå i aktuell disciplin och en grundförutsättning är att man ska ha gjort värnplikt eller gått GUF:en (grundutbildning för frivilliga) alternativt planerar att bli engagerad inom Försvarsmakten eller någon av frivilligorganisationerna.

240617 skidskytte 5.JPG

- De flesta av de som är med i militära landslaget har en krigsplacering i Hemvärnet och många har gjort värnplikten. Vi har även anställda inom Försvarsmakten som är med i militära landslaget, berättar tränaren Jens Forsberg.

På plats i Sollefteå finns åkarna i tre av de fyra grenarna inom skidsektionen i militära landslaget (den fjärde grenen är skimo, skidalpinism).

Midsommarveckans läger pågår söndag till torsdag och riktar sig till de som redan är uttagna till militära landslaget, men även till tänkbara ”kandidater” som vill bli uttagna till landslaget.

Gruppbild.JPG

Totalt är det 33 deltagande åkare plus tränare på lägret. Till vardags arbetar tränarna inom Försvarsmakten och kommer från I 13 i Falun, I 21 i Sollefteå, K 4 i Arvidsjaur samt I 19 och A 8 i Boden.

240617 rullskidor 1.JPG

Under lägret har militära landslaget ett nära samarbete med I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår i Sollefteå. Bland annat bor deltagarna i logement i en kasern på regementsområdet och alla måltider äts på militärrestaurangen.

- Vi har ett mycket bra samarbete med I 21 för att genomföra träningsläger här så vi kommer gärna tillbaka, säger Tomas Öberg.

Många av träningspassen genomförs i terrängen runt Hallstaberget och exempelvis skidskyttarna använder såklart skidskyttestadion på Hallstaberget. Deltagarna nyttjar även andra träningsmöjligheter, till exempel distansåkning på rullskidor längs Turistvägen från Resele in till Sollefteå på drygt tre mil.

240617 skidskytte 4.JPG

Fokus den här säsongen är Military World Winter Games som genomförs i Goms, Schweiz i slutet av mars nästa år och utöver försäsongslägret i Sollefteå blir det flera träningsläger fram till tävlingarna i Goms.

Text och foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

Gu 23/24 HAR MUCKAT FRÅN I 21
7 juni202413:17

I veckan har det varit MUCK-ceremonier för våra soldater på Anundsjö kompani i Sollefteå och Bergs kompani i Östersund. Totalt är det drygt 100 värnpliktiga tjejer och killar som genomfört värnplikt på regementet under utbildningsåret 23/24.

MUCK Sollefteå 6.jpg

MUCK INFBAT 30 maj

I torsdags den 30 maj var det utryckningsceremoni och MUCK för våra värnpliktiga i GU 23/24 på Anundsjö kompani på INFBAT i Sollefteå.MUCK Sollefteå 8.jpgVid utryckningsceremonin utanför kasernen i Sollefteå talade bland annat regementschefen överste Jonas Karlsson och bataljonschefen major Markus Olsson.MUCK Sollefteå 11.jpgNågra av soldaterna uppmärksammades lite extra: Stina Lindholm som av I 21 Kamratförening och befälslaget utsetts till Bästa soldat på Anundsjö kompani det här utbildningsåret. Tilda Nyberg som av de värnpliktiga röstats fram som Bästa kamrat. Stort grattis! Lofors.jpg

MUCK JFK 7 juni

Fredagen den 7 juni var det utryckningsceremoni och MUCK för våra 70 värnpliktiga i GU 23/24 på Bergs kompani på JFK i Östersund.Oscar.jpg

Blå.jpgVid utryckningsceremonin framför minnesstenen för Frösö Läger talade bland annat kårchefen överstelöjtnant Oscar Ljungberg och kompanichefen kapten Martin Öhagen. Lycklig.jpgVidare medverkade Hemvärnets musikkår med samlingsmusik.

utmärk.jpgI samband med MUCK-ceremonin på Frösön uppmärksammades några av soldaterna lite extra:Stefan Mlynarczyk utsågs till bäste fältjägare, Alexander Johansson till bäste motorsoldat, Ludvig Borg bäste soldat Stab- och trossplutonen, Samuel Teljevik bäste soldat Skyttesplutonen, Lukas Lofors bä ste kamrat Stab- och trossplutonen, Rafael Marmbrandt bäste kamrat skytteplutonen. 

Vi tackar våra soldater för väll genomförd värnplikt och önskar dem lycka till i framtiden!

Text: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Foto: Erik Löfgren och Charlotte Bovidsson/Försvarsmakten

Första skottet på ”nya” T-banan i Sollefteå
4 juni202417:22

Den så kallade T-banan vid Tjärnmyrans skjutfält i Sollefteå har rustats upp för drygt 20 miljoner kronor av Fortifikationsverket och nu har den tagits i bruk efter ett års byggtid. Första skottet på den ”nya” T-banan sköts av I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson med ett prickskyttegevär (PSG).

Första skottet på nya skjutbanan i Sollefteå. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

T-banan på Tjärnmyrans övnings- och skjutfält är känd för generationer soldater på gamla I 21. När dåvarande I 21 avvecklades år 2000 minskades antalet skjutplatser till 15. T-banan har alltjämt varit i bruk och bland annat använts av Hemvärnet under åren som gått sedan dess, men i begränsad omfattning.

I och med att I 21 återupprättades 2022 blev behovet av en större skjutbana påtaglig och ett av de första besluten av regementschefen för ”nya” I 21 överste Jonas Karlsson var att uppdra till Fortifikationsverket att rusta upp, uppgradera och bygga ut T-banan.

Nu är det arbetet färdigställt. För drygt 20 miljoner kronor har T-banan byggts ut från 15 till 40 skjutplatser, skyttepaviljongen har breddats och kulfånget har försetts med tak för att möjliggöra verksamhet året runt, det vill säga även på vintern.

För att utöka möjligheterna till verksamhet även under den ”mörka” årstiden” har nya belysningspunkter installerats som lyser upp hela T-banan.

- Det har varit ett intensivt arbete och vi är mycket nöjda med slutresultatet, säger skjutfältsofficeren Bengt-Arne Söderström när han inspekterar den ”nya” T-banan tillsammans med sina kollegor inför premiärskottet.

En av de största nyheterna för T-banan är att man infört måltavlor med automatisk akustisk mätning.

- Tack vare den här tekniken effektiviserar vi verksamheten väsentligt för utbildningen av våra skyttesoldater, konstaterar regementschefen överste Jonas Karlsson.

För övrigt var det regementschefen som fick äran att skjuta den första serien på T-banan efter att den tidigare validerats och godkänts.

första_skottet_t_banan_3.jpg

Hur det gick? Med beröm godkänt för regementschefen med en serie om fem skott från 100 meter med ett prickskyttegevär (PSG) med en fin och samlad träffbild.

Text och Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Försvarsmaktsdagen 25 maj Hågesta Sollefteå
21 maj202412:50

Välkommen till Försvarsmaktsdagen i Sollefteå lördagen den 25 maj.  ​Under dagen blir det aktiviteter, förevisningar och information. På plats finns även flera av idrottsföreningarna i Sollefteå med försäljning och servering av bland annat hamburgare.

Schäfervalp. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Schäfervalp Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Plats

Hågestaområdet (I 21) i Sollefteå.

Dag och tid

Lördag 25 maj klockan 9-16

Karta FM dag.jpg

Programpunkter

  • Flyguppvisning med JAS 39 Gripen från F 21
  • Hunduppvisning med FHTE Avelsavdelningen i Sollefteå och Polisen
  • Bandvagnsåkning (för stora och små barn)
  • MAM (Militär AnsiktsMålning)
  • Olika "Prova-på-aktiviteter"
  • Soldater från Hemvärnet och I 21 Västernorrlands regemente visar strid och framryckning
  • Förevisning av Försvarsmaktsmateriel
  • FMV, SAAB och BAE Systems Hägglunds
  • Information om Försvarsmaktens olika verksamheter i Sollefteå
  • Infotorg med I 21, Hemvärnet och Avelsstationen (Försvarsmaktens hundtjänstenhet)
  • FRA i Sollefteå
  • Information från Frivilliga försvarsorganisationer
  • Fortifikationsverket information om Sollefteås nya regementsområde
  • Sollefteå kommun och Länsstyrelsen Västernorrland om totalförsvaret mm
  • Veteranerna Ångermanland
  • I 21 Kamratförening
  • I 21 Skytteförening
  • I 21 IF Skidskytte
  • Polisen
  • Räddningstjänsten
  • Försäljning av hamburgare mm (idrottsföreningar i Sollefteå)

Program

10.45 Samlingsmusik (framför scenen)

11.00 Öppningsanförande regementschef överste Jonas Karlsson (scenen)

11.20 Anförande Birgitta Häggqvist, kommunstyrelsens vice ordförande Sollefteå kommun (scenen)

11.35 Förevisning stridsgrupp från Hemvärnet (regementsparken)

11.55 Hunduppvisning FHTE Sollefteå och Polisen (regementsparken)

12.50 Förevisning stridsgrupp från I 21 (regementsparken)

13.10 Överflygning Rote med JAS 39 Gripen från F 21 (över Hågestaområdet)

Hela dagen: Utställningar, serveringar och aktiviteter (fd kaserngården) 

16.00 Området stänger för dagen​

 

HG.jpg

Parkering

Många besökare väntas till Försvarsmaktsdagen. Jättekul tycker vi, men det ställer krav på parkeringsdisciplinen!

INGEN besöksparkering (förutom handikapparkering) inne på I 21.

ALL besöksparkering hänvisas till ”teknikhusplan” bredvid Berners (som fanjunkare Alander visar på bilden).

Volontärer från Sollefteå Skidor finns på plats och visar vägen (en ”tjuga” i p-avgift som oavkortat går till skidklubbens verksamheter).

Skyltar med vägvisning finns till området från alla tillfartsvägar.

Välkomna!

Ansiktsmlning.jpg

 

JAS.jpg

Följ I 21 på Facebook, I 21 Västernorrlands regemente

Följ oss för dagliga uppdateringar: I21 Västernorrlands regemente


hunduppvisning 1.jpg

Regementet vaktade slottet på H.M. Konungens födelsedag
30 april202414:43

H.M. Konungen hälsade våra soldater från Bergs kompani vid Jämtlands fältjägarkår med God morgon fältjägare! Varpå soldaterna svarade med ett rungande Gud bevare Konungen!

240430_hogvakt_kungen_3.JPG

Många var de som samlats på yttre borggården, Stockholms slott, på tisdagsförmiddagen den 30 april för att fira hertigen av Jämtland och tillika H.M. Konung XVI Gustafs födelsedag. Arméns- och Marinens musikkårer underhöll och sedvanlig salut om 21 skott sköts från Skeppsholmen.

240430_hogvakt_2.JPG

  • Det gläder mig att vi återtar högvaktstraditionerna vid H.M. Konung Carl XVI Gustafs födelsedag och att hela regementet deltar säger I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson.

240430_hogvakt_5.JPG

Det är första gången sedan etableringen av Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår 2022 som regementet bestrider högvakten. Enligt tidigare tradition bestred Jämtländska I 5 högvakten under hertigen av Jämtlands födelsedag, senast var för 20 år sedan när I 5 bestred högvakten, en tradition som regementet nu återtagit.

I 21 bestrider högvakten på Konungens födelsedag
29 april202414:08

Sedan klockan 12.15 lördagen den 27 april bestrider Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår, I 21, högvakten vid Stockholms- och Drottningholms slott.

240427_Hogvakt_1.JPG

Högvaktsuppdraget är en viktig del i skyddet av kungafamiljen och den militära beredskapen i Stockholm. Drottningholms slott vaktas av Sollefteåbaserade Anundsjö kompani och Stockholms slott vaktas av Östersundsbaserade Bergs kompani under perioden 27 - 30 april. Anundsjö kompani kommer dessutom att återta uppdraget vid Drottningholms slott 2 - 5 maj.

240428_hogvakt_drottningholm_5.JPG

Första högvakten sedan återetableringen 2022

Det är regementets första högvakt som genomförs sedan återetableringen 2022.

240428_hogvakt_drottningholm_1.JPG

- Det gläder mig att vi återtar högvaktstraditionen vid H.M.Konung Carl XVI Gustafs födelsedag den 30 april och att hela regementet deltar, säger regementschef överste Jonas Karlsson.

En tradition

Senast någon från ett arméregemente i nedre Norrland vaktade Drottningholms- och Stockholms slott var 2004 när dåvarande I 5 bestred högvakten. Dock har plutonsbefäl från I 21 förstärkt I 19:s högvaktsstyrka 2022 och 2023.

240427_hogvakt_2.JPG

Det har dessutom varit en tradition att Jämtländska I 5 vaktade slottet vid hertigen av Jämtlands, H.M Konung Carl XVI Gustaf, födelsedag 30 april. En stolt tradition som nu kan återupptas med Jämtlands Fältjägarkår.

Västernorrlands regemente - I 21
Fakta Västernorrlands regemente - I 21
  • Förkortning: I 21
  • Ort: Sollefteå och Östersund
  • Personal: 137
Så har vi räknat