VETERANDAGEN
Den 29:e maj varje år högtidlighålls veterandagen. Då hyllas Sveriges utlandsveteraner och deras anhöriga. Denna dag är tillägnad all svensk myndighetspersonal som har varit utsänd i fredsfrämjande insatser.
Under dagen genomförs en statsceremoni som hedrar och minns de kvinnor och män som deltagit i insatser hedras och minnet av de svenskar som omkommit under internationell tjänst. Statsceremonin görs i närheten av statsledningen, Försvarsmakten och andra utsändande myndigheter. Ceremonin med kransnedläggningar, hederstal och musikaliska framträdanden äger rum vid veteranmonumentet Restare som är placerat vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Under Veterandagen dekorerar Försvarsmakten de personer som har utmärkt sig särskilt i internationell insats med de förnämsta utmärkelserna. Läs mer om dessa här.
Veterandagen är sedan 2018 en allmän flaggdag. Lokala högtidlighållanden och ceremonier har blivit vanligare sedan dess.
Se tidigare veterandagar på Förvarsmaktens Youtube-kanal här.
VETERANMONUMENTET
Minnesmonumentet Restare restes 2013 av H M Kung Carl XVI Gustaf. Det uppfördes på uppdrag av regeringen för att hedra svensk myndighetspersonal som tjänstgjort i internationella fredsinsatser.
Konstnären Monika Larsen formgav Restare. Hon utsågs som vinnare av den den tävling som hölls för att bestämma konstverkets form. I juryn fanns representanter från bland annat Statens konstråd, Försvarsmakten och Kungliga Djurgårdens förvaltning.
Utsändande myndigheter av personal i internationella insatser är bland annat Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården, Tullverket, Kustbevakningen, Folke Bernadotteakademin, SIDA, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Försvarsmakten.