Den militära multinationella insatsen som genomförs i Irak och Syrien verkar under en koalition som leds genom USA:s centralkommando i Tampa, Florida. Koalitionens militära plan för Irak syftar initialt till att hindra IS framryckningar genom att bland annat utbilda och träna försvarsstyrkor i Irak för att sedan besegra IS.
Den militära planen utgör en del i en bredare strategi tillsammans med andra krishanteringsinstrument, såsom diplomati och humanitära åtgärder.
Det svenska bidraget består idag av en stabsbefattning i Irak och två i Kuwait. Sverige bidrar även till NMI (Nato Mission Iraq), vars uppgift är bland annat att träna och utbilda de irakiska försvarsstyrkorna. Sverige bidrar där med en stabsofficerare.
Tidigare skeden under insatsen
Det svenska styrkebidraget befann sig, fram till och med 2018, i norra Irak hade rådgivning och utbildning av de irakiska försvarsstyrkorna som huvuduppgift. Från och med 2019 har det svenska bidraget verkat på Camp Taji i Bagdad, samarbete med Storbritannien, och bestått av 55 personer. Uppgifterna utökades då att även bestå av skydd- och bevakningsuppgifter.
Insatsen har påverkats starkt av såväl coronapandemin som säkerhetsläget som är en konsekvens av den spända relationen mellan USA och Iran, där shiamuslimska miliser med lojaliteter med Iran genomfört upprepade raketattacker mot koalitionsbaser. I maj 2019 och januari 2020 beslutade Försvarsmakten att tillfälligt avbryta utbildningsuppdraget i Irak med anledning av säkerhetsläget.
Från sommaren 2020 har Sverige enbart bemannat en handfull stabs- och rådgivningsbefattningar.
Internationellt pågår planering att koalitionen OIR kommer att minska sin insats, samtidigt som Natos mission i Irak (NMI) planerar att expandera.