Röda havet - Aspides

Operation Aspides är en EU-ledd insats och ska kydda civila fartyg i Röda havet mot attacker från bland annat Huthirebellerna. Operationsområdet sträcker sig framför allt över de viktiga sjö- och handelsvägarna i Röda havet men också i havsvattnen utanför Jemen och Oman. 

Krigsfartyg avfyrar kanon.
Krigsfartyg avfyrar kanon.
Den 9 mars identifierade och sköt en franska jagare ner fyra UAV:er som hotade sjöfarten i Adenviken. Foto: EU
Båt
Det nederländska stödfartyget HNLMS Karel Doorman. Foto: Carl Osmond/Storbrittaniens försvarsdepartement
Aspides
Fartyget har resurser att bedriva sjukvård ombord som kan jämföras med ett fältsjukhus. Foto: Martin Stenerös/Försvarsmakten
Sjukvård
En svensk sjukvårdstropp från Sjukhusbataljonen vid Försvarsmedicincentrum är på plats i Röda havet. De är stationerade ombord på det nederländska stödfartyget HNLMS Karel Doorman. Foto: Martin Stenerös/Försvarsmakten

Försvarsmakten har just nu tre stabsofficerare på det operativa högkvarteret i Larissa i Grekland. En stabsofficer finns också ombord på styrkans ledningsfartyg ute till havs. Under sommaren 2024 tjänstgjorde också en svensk sjukvårdstropp ombord på det nederländska stödfartyget HNLMS Karel Doorman.

Det svenska deltagandet gäller till den 19 februari 2025. Budgeten som EU avdelat för hela insatsen ligger på cirka åtta miljoner Euro.

Farleden genom Röda havet och Adenviken förbinder Medelhavet med Indiska oceanen och kortar ned rutten mellan Asien och Europa med nio dagar, jämfört med alternativet att runda Afrika. Området är därför av stor betydelse för den internationella handelssjöfarten.

Sedan oktober 2023 har shiamuslimska huthirebeller understödda av Iran attackerat handelsfartyg från positioner i Jemen med robotar och drönare. Den multinationella operationen Aspides där Sverige ingår, vars mandat är efensivt, syftar till att skydda utsatta fartyg från sjö- och luftattacker. Örlogsfartyg med luftvärnsförmåga, som jagare och fregatter, eskorterar civila fartyg som ligger inom räckvidd för rebellernas sjömålsrobotar och drönare.

I dagsläget bidrar 21 nationer till operationen och den består just nu av tre fregatter och ett system för luftövervakning. Dessutom deltar flera stödfartyg för att säkerställa styrkans uthållighet.

Hittills har operationen skyddat runt 230 handelsfartyg, slagit ut 17 obemannade flygfarkoster UAV:er och två obemannade sjögående enheter som hotade den civila sjöfarten. Även fyra ballistiska missiler har skjutits ner.

Syftet för EU-operationen Aspides med mål att upprätthålla fri rörlighet för sjötrafik in- och ut ur Röda havet och Adenviken. Den svenska personalen är på plats som svar på en förfrågan från Nederländerna och består av en traumatropp från  Försvarsmedicincentrum, FömedC.

Farleden genom Röda havet och Adenviken förbinder Medelhavet med Indiska oceanen och kortar ned rutten mellan Asien och Europa med nio dagar, jämfört med alternativet att runda Afrika. Området är därför av stor betydelse för den internationella handelssjöfarten.