Ökad totalförsvarsförmåga Sjukvårdsövning 25

Bild från Sjukvårdsövning 2024
Bild från Sjukvårdsövning 2024
Bild från Sjukvårdsövning 2024. Foto: Erik Rehnberg/Försvarsmakten

Frågor och svar

 

Vad är Sjukvårdsövning 25?

Sjukvårdsövning 25 är en militärövning i Västerviks kommun, norra Kalmar län, som genomförs i huvudsak under vecka 19, 2025.

Övningen syftar till att delar ur det civila försvaret tillsammans med Försvarsmakten, med andra ord totalförsvaret, övar på att ta hand om och transportera stora flöden av patienter. 

Övningen genomförs och leds av Försvarsmedicincentrum.

 

Varför genomförs Sjukvårdsövning 25?

Sjukvårdsövning 25 genomförs för att delar ur det civila försvaret; kommun, region, länsstyrelse och polis, tränar och övar tillsammans med det militära försvaret. De övar på att ta hand om och transportera stora flöden av patienter och skadade, ett scenario som skulle kunna uppstå i händelse av kris eller krig. Sjukvårdsövning 25 är även slutövningen för de inneliggande värnpliktiga på Försvarsmedicincentrum.

 

Vem är huvudansvarig för Sjukvårdsövning 25?

Huvudansvarig att leda och genomföra Sjukvårdsövning 25 är Försvarsmedicincentrum, en del av Försvarsmakten specialiserad på försvarsmedicin, hälso- och sjukvård. Försvarsmakten har tillsammans med lokala och regionala aktörer ur det civila försvaret planerat övningen.

 

Varför genomförs Sjukvårdsövning 25 i Västervik?

Sjukvårdsövning 25 genomförs i Västervik beroende på geografisk placering och på tillgången till lämplig infrastruktur i form av hamn, flygplats, järnväg och sjukhus. Den geografiska närheten till Gotland och Baltikum samt att Sverige nu är medlem i Nato gör också Västervik till en lämplig övningsplats.

 

Vilka medverkar i Sjukvårdsövning 25?

I Sjukvårdsövning 25 medverkar följande aktörer:

Försvarsmakten, Västerviks kommun, Region Kalmar, Länsstyrelsen Kalmar län, Polismyndigheten.

I Sjukvårdsövning 25 kommer ett hundratal personer, militära och civila, delta samtidigt, tillsammans med ett större antal fordon, militära som civila.

 

När genomförs Sjukvårdsövning 25?

Sjukvårdsövning 25 genomförs under vecka 19 i Västerviks kommun med vissa förberedelser vecka 18. Under vecka 19 kan viss störning i trafiken märkas i centrala Västervik. Under de följande två veckorna 20 och 21 fortsätter Försvarsmakten öva självständigt i Gamleby.

 

Var någonstans genomförs Sjukvårdsövning 25?

Sjukvårdsövning 25 kommer främst utgå från inre hamnen vid Skeppsbrokajen i Västerviks hamn. Därifrån kommer diverse olika transporter ske med både militära och civila fordon. Aktivitet kommer även ske vid Karstorp på Cirukusplatsen, Flygplatsen samt under veckorna 20 och 21 Gamlebys nedlagda äldreboende Erneborg. 

Då även flera olika civila aktörer medverkar i övningen som kommun, region, länsstyrelse och polis, kan viss aktivitet märkas även i dessa aktörers verksamheter. 

 

Kommer det skjutas och krigas under Sjukvårdsövning 25?

Nej, det kommer inte förekomma några skjutmoment och vi kommer inte heller öva på strid under Sjukvårdsövning 25. Fokus för övningen är att delar ur det civila försvaret tillsammans med det militära försvaret övar och tränar på att ta hand om och transportera stora flöden av patienter och skadade. Sjukvårdsövning 25 kommer naturligtvis innebära att ett större antal militär personal i militär uniform med vapen samt militära fordon kommer medverka och synas i stadsbilden men det kommer inte ske några skjutningar eller övas på strid.

 

Kommer man ha riktiga patienter och skadade i övningen?

Nej, i Sjukvårdsövning 25 använder man sig av statister, figuranter, så kallade skademarkörer. Men skademarkörerna kommer att vara väldigt realistiskt sminkade och se ut som om de var skadade på riktigt. Dessa statister kommer att bestå av frivilliga personer som främst är rekryterade lokalt.

 

Kontaktpersoner:

Försvarsmakten 

Gustaf Rydelius

kommunikationschef Försvarsmedicincentrum

gustaf.rydelius@mil.se

0706-25 15 12

 

Västerviks kommun

Fredrik Blom

kommunikatör/pressansvarig

fredrik.blom@vastervik.se

010-355 40 19, växel 010-355 40 00

SMS 0702-19 50 92