Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ger regeringen och Försvarsmakten unika beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges säkerhet.

Must är en del av Högkvarteret och leder och utvecklar underrättelse- och säkerhetstjänsten inom Försvarsmakten. Chefen för Must är generallöjtnant Thomas Nilsson som tillträdde 1 maj 2023. Must stödjer regeringen och överbefälhavaren bland annat med att:

  • Ta fram underrättelser till stöd för kunskapsuppbyggnad och beslutsfattande

  • Förvarna om förändringar i hotbilden

  • Bedriva säkerhetstjänst inom Försvarsmakten och utöva tillsyn över andra myndigheter när det gäller säkerhetsskydd och signalskydd

  • Samordna försvarsattachéverksamheten

  • Organisera och leda insatsförbandet Nationella underrättelseenheten (NUE)

Inom Försvarsmakten inriktas Must av överbefälhavaren. Chefen Must leder underrättelse- och säkerhetstjänst inom Försvarsmakten och är också myndighetens säkerhetsskyddschef och signalskyddschef.

Underrättelsetjänsten

Underrättelsetjänsten följer den säkerhetspolitiska och militära utvecklingen i vårt närområde och i andra delar av världen som är av betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Arbetet består i att inhämta, bearbeta, analysera och delge information och bedömningar om olika aktörers avsikter och förmågor.

Militära säkerhetstjänsten

Den militära säkerhetstjänstens främsta uppgift är att förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot som riktas mot Försvarsmakten och dess intressen, både i Sverige och utomlands.

Verksamheten är inriktad på säkerhetshot från utländska underrättelsetjänster och andra aktörer. Säkerhetstjänsten kontrollerar Försvarsmaktens säkerhetsskydd och arbetar förebyggande så att uppgifter som rör Sveriges säkerhet inte röjs, ändras eller förstörs. Den säkerställer också att bara personer som är pålitliga ur säkerhetssynpunkt får ta del av information eller delta i verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet.

Militära säkerhetstjänsten ska även skydda hela totalförsvarets kommunikations- och it-system från intrång med hjälp av signalskydd och kryptografiska metoder.

Must Årsöversikt

Varje år publicerar Must en årsöversikt som ger Must syn på omvärldsutvecklingen och de säkerhetshot som riktas mot Sverige och svenska intressen. Årsöversikten svarar mot ett regeringsuppdrag där Must årligen ska upprätta en översikt över försvarsunderrättelseverksamheten och den militära säkerhetstjänstens verksamhet som allmänheten kan ta del av. Must har valt att utöver detta även presentera annan verksamhet för att därigenom ge en så heltäckande bild som sekretessen medger.

Läs den senaste här:

Musts årsöversikt 2023

Äldre årsöversikter

 

Medarbetarna

En av Musts främsta tillgångar är medarbetarna. Här arbetar både civila och militära experter inom olika kompetensområden såsom statskunskap, militärstrategi, språk, ekonomi, teknik, IT-säkerhet, matematik, kryptologi, juridik och HR. Ungefär 30 procent av medarbetarna är kvinnor och 70 procent är män. För att Must även i fortsättningen ska kunna lösa sina uppgifter med hög kvalitet söks regelbundet nya medarbetare.

Lediga tjänster hos Must annonseras bland annat här: lediga jobb

Granskning av Must

På grund av behovet att skydda förmåga och information för utländska underrättelseaktörer får obehöriga ingen detaljerad insyn i Musts verksamhet.

För att skapa insyn i verksamheten finns externa inspektionsorgan som granskar Must. Exempel på dessa är Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (SIUN), Datainspektionen och Riksrevisionen.

Att Musts verksamhet sker inom de givna ramarna kontrolleras i viss mening även av regeringen/Försvarsdepartementet som är mottagare av Musts årsredovisning och för en löpande verksamhetsdialog med Must.

Must rapporterar dessutom om sin verksamhet uppåt inom Försvarsmakten, till överbefälhavaren och chefen för Högkvarteret.

Historik

Dagens militära underrättelse- och säkerhetstjänst bildades den 1 juli 1994 genom en sammanslagning av Underrättelse- och säkerhetsledningen (USL) och Underrättelse- och säkerhetskontoret (USK). Sverige har dock bedrivit militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst i olika former mycket längre än så Ibland räknar man tillbaka till 1900-talet början och unionskrisen 1905.

Här kan du läsa mer ur Musts historiska arkiv: Ur Musts arkiv

Handböcker

Innehållet i handböckerna på denna sida är i vissa delar inaktuellt eftersom en ny säkerhetsskyddslag trädde i kraft 2019. Handböckerna är däremot till övervägande del relevanta. Du bör läsa innehållet parallellt med nu gällande lag, förordning och föreskrift:

Säkerhetsskyddslag (2018:585)

Säkerhetsskyddsförordning (2021:955)

Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2019:2) om säkerhetsskydd.

Fakta Högkvarteret
  • Förkortning: HKV
  • Ort: Stockholm
  • Personal: 1 650
Så har vi räknat