Läget i omvärlden har inneburit att de båda länderna tillsammans beslutat att stärka det militära samarbetet för att öka vår förmåga att verka tillsammans och därmed höja tröskeln för militära incidenter i regionen. Det fördjupade samarbetet startade med samtal med de finska förbanden Kajanalands brigad i Kajana och Jägarbrigaden i Sodankylä under hösten 2014 och efter det har det rullat på.
Stort blev litet
Under onsdagen och torsdagen övade granatkastarplutonen ur stab- och understödskompaniet från I 19 tillsammans med den finska styrkan. Parallellt med den svensk-finska samövningen fanns även Artilleriregementet på plats med ett Archerkompani med tre Archerpjäser samt två eldledningsgrupper.
Det som från början egentligen var tänkt som en betydligt större övning blev nu, på grund av I 19:s insats på Gotland, en övning i indirekt eld i betydligt mindre skala. Med bara fem veckors varsel lyckades kapten Henrik Spets från Norrbottens pansarbataljon och kapten Juha Massinen planera in en gemensam övning i ledning av indirekt eld.
- Det största problemet har varit pappersexercisen. Det har blivit många telefonsamtal för att lösa allt. Förhoppningsvis blir det lättare i framtiden. Bortsett från det är det inga större problem att få ihop en mindre övning av det här slaget, vi känner ju varandra väl vid det här laget, säger Henrik Spets.
Chefen för Norrbottens pansarbataljon, Anders Landewall, trycker på betydelsen av det svensk-finska samarbetet.
- Det är väldigt viktigt för båda länderna. I 19 och pansarbataljonen har, från högsta ort, fått uppgiften att vidmakthålla samarbetet med Finland och det gör vi. Idag har vi ett hyfsat friktionsfritt samarbete i mindre skala som förhoppningsvis kan utvecklas ännu mycket mer längre fram och leda till mer storskaliga samövningar. Under 2019 kommer I 19 bland annat att delta i storövningen Arctic shield i Finland.
Värnpliktiga och yrkessoldater
För de finska värnpliktiga soldaterna är det första gången de är i Sverige och övar. De ryckte in i juni i år och under dagens övningsmoment har de fått chansen att leda in eld från den svenska granatkastarplutonens pjäser lokaliserade drygt en kilometer bort. Därefter skulle de dra sig tillbaka samtidigt som de bekämpade en fiende med sina eldhandvapen.
- Vi har lett in eld förut men aldrig övat skarpskjutning med eldhandvapen i samma moment så det har varit väldigt bra. Sen är det kul att få komma hit till Sverige och göra något annorlunda. Förhoppningsvis blir det fler gånger framöver, säger soldaten Mitja Hinno.
Den finske löjtnanten Jarkko Vienola var mycket nöjd med sina soldater under övningen men var också imponerad över det han såg på den svenska sidan.
- Jag har haft förmånen att besöka granatkastarplutonen under förmiddagen. Och även om både metoderna och granatkastarna är likadana så är det av naturliga skäl stor skillnad i kunskaperna. De svenska yrkessoldaterna arbetar betydligt snabbare än våra värnpliktiga. Det syns verkligen att de är proffs.
Högtflygande eldledning
På torsdageftermiddagen när de finska soldaterna passade på att besöka Artilleribataljonens Archerkompani på plats i Lomben så var det dags för SUAV-gruppen (liten obemannad luftfarkost för spaning och eldledning) ur pansarbataljonen att för första gången någonsin leda indirekt eld från luften. Efter att ha cirklat ovan fienden i målområdet en kort stund levererar SUAV-operatörerna måldata till granatkastarplutonen längre bort. Någon minut senare hörs smällarna från granatkastarna och efter ett tiotal sekunder ser man explosionerna i målområdet. Efter ytterligare ett par sekunder når det kraftiga ljudet höjden där SUAV-operatörerna står. Fienden är bekämpad.
- SUAV:n ger oss stora fördelar, både när det gäller inhämtning av underrättelser samt för snabb ledning av den indirekta elden. Sammantaget ger det en avsevärt ökad effekt, säger Anders Landewall
Och även inom SUAV finns framtida samövningsmöjligheter mellan de två nationerna.
- Våra SUAV-grupper är ungefär i samma utbildningsfas som era och igår pratade vi med er grupp här om ett samarbete längre fram även på den sidan. Förhoppningen är att det blir av redan under nästa år, här eller hos oss i Finland, säger Juha Massinen.