För att få en mer samlad bild av artilleriets bekämpningskedja kunde gästerna överblicka både eldledningsplutonens observations- och ledningsplats. Under förevisningen fick gästerna se en rad olika vapensystem, samt en gemensam eldstöt med den samlade eldkraften av hela bataljonen. Den förändrade omvärldsbilden och regeringens krav på Försvarsmakten att öka sin operativa förmåga, är några av de faktorer som gör att bodensarna kan förvänta sig en ökad övningsverksamhet med fler skjutningar framöver.
– Vi har tagit ett jättestort kliv framåt med vårt nya artillerisystem, men vi har långt kvar. Det här ger oss möjlighet att visa hur Artilleriregementet hanterar indirekt bekämpning och tillsammans kan vi skapa bästa möjliga utveckling, säger överstelöjtnant Nicklas Edelsvärd.
Intresset lockar andra förband
Övningsledaren för indirekt eld, major Lars-Göran Huhta är nöjd med att alla har fått öva mot uppsatta mål samt att det inte bara är artilleriets egen personal som medverkar. Även förband från andra delar av Sverige deltog under övningen. Arvid Dusinkiewicz från Amfibieregementet har under övningen genomfört en grundkurs för blivande gruppchefer.
– Jag är nöjd med de här dagarna. Det har funnits utrymme för frågor och övningsledningen har också tagit hänsyn till att folk är under utbildning.
Visa upp verksamheten
Genom övningen har bataljonen fått möjlighet att samöva Archerns pjäsbesättningar, som består av både hel - och deltidsanställd personal.
– Det är viktigt att vi sprider artilleriets förmåga att verka. Både för vår egen organisation, svenska samhället och för att kunna visa upp oss för utländska intressenter. Bataljonseldstöten var väldigt bra genomförd och min uppfattning är att gästerna var nöjda efter dagen, summerade övningsledaren, major Jörgen Degerlund.