För marinen innebär det bland annat att hålla hamnar och sjövägar öppna för egen sjötrafik och förhindra någon annan att nyttja dem för sina egna syften. Marinen måste ständigt utveckla och öka sin försvarsförmåga vilket bland annat uppnås genom nationella och multinationella övningar som i sin tur leder till välutbildade insatsberedda förband.
Som en del i att öka marinens gemensamma förmåga till väpnad strid, har Amfibieregementets personal tillsammans med övriga marina förband deltagit i den årligen återkommande nationella marina övningen Swenex (Swedish Naval Excersice), som avslutades för några veckor sedan. Övningen hade ett nationellt fokus som syftade till att försvara det svenska territoriet och tillvarata svenska intressen. Målsättningen för de drygt 1 700 deltagande soldater och sjömän, var att vidmakthålla och utveckla krigsförbandens förmågor till väpnad strid. Framförallt att samöva de marina förbanden för att tillsammans skapa en integrerad marin insatsstyrka.
En lärande organisation
Andra målsättningar med övningen var att öva marin ledning från marintaktisk chef ner till enskild enhet. Mycket tid lades också på att öva hela sjukvårdskedjan från omhändertagande, rapportering och avtransporter av skadade. Amfibieregementet övade med drygt 700 personer främst ur 2:a amfibiebataljonen och 17:e bevakningsbåtkompaniet. Förbandets tidvis tjänstgörande soldater hade också kallats in för att delta i Swenex. Förbandet lade stort fokus på förmågan att genomföra sjömåls- och undervattensstrid i skärgårdsmiljö. För att befästa förmågan än mer genomfördes moment med skarpa minor, sjunkbomber och robot 17.
– Jag som förbandschef tillsammans med mina kollegor har självklart dragit många lärdomar under övning Swenex. Som brukligt genomförs utvärderingar och erfarenhetsmöten efter avslutad övning. Utvärderingen är en extremt viktig del av en övning där representanter från förbanden samlas och går igenom moment som har fungerat bra och vi ser över de moment som behöver utvecklas till nästa övning. Erfarenhetsarbetet är en del av utvecklingen som också bidrar till att förbanden blir bättre, säger förbandschefen och övningsledaren för Amfibieregementet, överste Peder Ohlsson och han fortsätter:
– Några reflektioner som jag har gjort under övningen är bland annat marinens förmåga att samverka mellan förbanden på i stort sett alla nivåer. Tidigare gemensamma övningar har verkligen burit frukt. Jag vill påstå att marinens personal i dag har bättre kunskaper om varandras uppgifter och förmågor vilket bidrar till att vi förstår hur vi bäst kompletterar varandra för att nå optimal förmåga i en väpnad konflikt. Vi är en ständigt lärande och utvecklande organisation som ger utrymme för att göra misstag. Vi letar inte syndabockar utan lösningar som leder verksamheten framåt. Under övningen har misstag uppmärksammats och direkt rättats till, det är precis så det ska vara, vi ska hjälpa varandra att hela tiden bli bättre. En annan reflektion är vikten av att använda äldre och mer erfarna kollegor som coacher och förbandsinstruktörer för de yngre med syftet att stödja dem i deras chefsroller och möjligheten att utvecklas, säger Peder Ohlsson
"Det är inte svårt att vara chef när man har bra personal"
Under den inledande delen av Swenex genomfördes utbildningar och samövningar för att senare övergå till en tillämpad fas. När hela kedjan ska övas tillämpat med så många deltagande förband finns alltid risken för att den enskilda soldaten inte känner sig övad. Även här har förbandsinstruktörerna tillsammans med övningsledningen spelat en viktig roll. De har spelat in moment som möjliggjort att förbandet har kunnat öva inom sina specifika funktioner, men ändå inom ramen för övningen.
– Samspelet mellan förbandsinstruktörerna och övningsledningen har varit en framgångsfaktor. Förbandsinstruktörerna har hela tiden följt förbandet vid lösande av uppgifter och genom det har vi kunnat reglera och till del anpassa övningsmomenten för att nå optimal övningstillfälle och ställda målsättningar. All deltagande personal har verkligen gjort sitt yttersta och bidragit till att skapa så bra övningsbetingelse som det är möjligt. Det är lätt att vara chef när man har så bra personal. Vi som förband och som en del av marinen har nått många målsättningar under övningen och tillsammans har marinen ökat förmågan till väpnad strid, avslutade Peder Ohlsson