Säve är den plats som är uppställningsområde för det franska och amerikanska luftvärnsförbanden. Om man ska ge en ögonblicksbild av vad som händer på Säve så är den resultatet av den samverkan som genomförts tillsammans med andra myndigheter och organisationer under ett par år.
För att ta emot utländska styrkor är det många delar som skall fungera. Överste Peter Adolfsson, övningsledare för värdlandsstödsmomentet i Göteborg, uttryckte detta arbete på följande sätt.
– Stora delar av våra mål med övningen är uppfyllda redan innan övningen börjar. Vägen hit sammanfattas samverkan, samverkan och åter samverkan gällande administrativa rutiner, rekognosering, upprättande av transportplaner med mera. Hela övningen bygger på att det här fungerar.
Värdlandsstödet i full gång
Värdlandsstödsmomentet är nu i full gång i Göteborg. Det har genomförts många besök och momentet har rönt stor uppmärksamhet i media. På onsdagen besökte överbefälhavare Micael Bydén Säve där även media var inbjudna att besöka de båda utländska enheterna och prata med franska och amerikanska befäl och soldater.
De utländska förbanden har också gjort noggranna förberedelser innan avfärd till Sverige.
– Vi har bland annat gått igenom vilken personal vi behöver på plats samt vilken materiel som ska användas under övningen. En annan viktig del har också varit transporterna, säger Staff Sergeant Justin Engle som ingår i det amerikanska luftvärnsförbandet.
Justin Engle framhåller också vikten av att soldaterna är mentalt och fysiskt förberedda för de uppgifter de ska lösa, för att övningen ska bli så bra som möjligt. Mat, logi, transporter, drivmedel, it-system och sjukvård – listan är lång på det som måste fungera på plats.
– Vi är mycket nöjda med det stöd vi får från vår värd i Göteborg. Förberedelserna är bättre än förväntat, ni är väldigt, väldigt bra på underhåll, säger major Thomas Robert från det franska luftvärnsförbandet.
Under torsdagen innefattade arbetet bland annat att få de olika nationernas system att synkronisera med varandra.
– Vi samarbetar med fransmännen och svenskarna för att nå samma mål. Det är trevligt att möta olika typer av soldater och få möjligheten att bygga relationer mellan länderna. Det är också intressant att se hur andra länder jobbar, säger Justin Engle.
Arbetsdagarna är långa och det är mycket förberedelser innan övningsmomenten börjar.
– Jag är glad att över att mitt förband får vara med i övningen Aurora 17 men vi arbetar från morgon till kväll. Det är lätt att somna på kvällen, säger major Thomas Robert.
Hemvärnet skyddar och bevakar
Mikael Bodell är underhållsbefäl i 43:e hemvärnsbataljonen som har haft uppgiften att skydda och bevaka Säve. Han betonar att samverkan har varit en viktig del i uppdraget. Vid en vanlig övning bryter man verksamheten och tar med sig erfarenheter till nästa övning.
– Nu har vi inte övat utan genomfört skarp verksamhet – vi har funnits här för att ge våra besökare trygghet. När vi nu lämnar över uppdraget till nästa bataljon är det också en skarp uppgift och därför är det viktigt att vi delar med oss av våra rutiner och erfarenheter, säger Mikael Bodell.
Ett par exempel att föra vidare är hur man löste mattransporter när trupperna var på olika platser i området och hur planen över förläggningen ändrades när den inte funkade med verkligheten.
I matsalen har det funnits möjligheter att träffa och umgås med de utländska förbanden.
– Vi har haft ett kulturellt utbyte både i samtalet och kring maten. Jag misstänker att jag ligger bakom den strykande åtgången av knäckebröd när jag väl fick amerikanerna att prova på det, säger Mikael Bodell och ler.