HMS Vinga i slutet av övningen

I slutet av övningen Baltic Operations (Baltops) hittar vi minröjningsfartyget HMS Vinga i farleden som löper in till Södertälje. Sedan föregående natt genomförs en minröjningsövning där fartyget tillsammans med övriga svenska och holländska enheter i sin grupp säkrar farleden in till hamnen i Södertälje.

HMS Vinga har bland annat säkrat lederna in till Södertälje.
HMS Vinga har bland annat säkrat lederna in till Södertälje.
HMS Vinga har bland annat säkrat lederna in till Södertälje. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Ombord på bryggan är det ett nära samarbete för att manövrera fartyget på ett säkert sätt.
Ombord på bryggan är det ett nära samarbete för att manövrera fartyget på ett säkert sätt. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
För att identifiera föremål man hittar under vattnet används en undervattensfarkost.
För att identifiera föremål man hittar under vattnet används en undervattensfarkost. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

Ett av minröjningsfartygens främsta syften är just att säkra våra viktiga sjöfartsleder från hot som minor och undervattensverksamhet. För länderna runt Östersjön utgör sjöfarten en livsviktig pulsåder för såväl import som export.

HMS Vinga är inne i det andra skedet av övningen där man genomför moment av olika svårighetsgrad och längd. Det sista skedet utgörs av en taktisk del där man spelar upp ett scenario där alla deltagare i övningen ingår. Att nu som Natoallierad få möjlighet att fullt ut samverka med alla deltagare är mycket värdefullt, att lära sig och få förståelse för varandras system och att öva på att arbeta tillsammans. En viktig del är också att vårda och knyta nya kontakter samt bygga nätverk.

Ett sätt att försäkra sig om att ett fartyg uppfyller de krav som ställs är en evaluering. När man genomför en NEL, Nato Evaluering, kommer ett utvärderingsteam ombord som under ett antal dagar går igenom en lång checklista på hundratals punkter, stort som smått.

– Fokus i den här evalueringen låg mer på våra procedurer, att vi behärskar Nato- nomenklaturen och att vi har och kan använda vår utrustning. Det är en del i Natos löpande utvärdering av fartyget inför att vi kommer att bli en del av Natos stående styrkor, berättar fartygschefen HMS Vinga, örlogskapten Mathias Hagberg.

Han konstaterar att Försvarsmaktens och Natos metodiker och arbetssätt är anpassade till varandra sedan länge.
– Vi kan varandras sätt att jobba. Nytt är att vi är allierade, det blir ändå en liten nivåhöjning och samhörighet även om vi tidigare alltid känt oss välkomna och hemma. Det är också en särskild känsla att på radio i övningen säga Natofartyget istället för svenska fartyget.

Livsviktig övning

Samtidigt som fartyget söker av farleden upp mot Södertälje efter minor och andra hot övas andra delar av besättningen i viktiga kunskaper som sjukvård. Under hela Baltops är HMS Vingas fartygssköterska och tillika sjukvårdsbefäl Peter Andersson med ombord. Normalt arbetar han i ambulansverksamheten i Region Kalmar, men kallas in i samband med större övningar.

HMS Vinga är ett av fartygen som deltar i Baltops 24.
Fartygschef Mathias Hagberg tillsammans med sjukvårdsbefälet Peter Andersson. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

– Nu under Baltops passar jag på att vidareutbilda besättningen i hjärtlungräddning och första kamratomhändertagande. Exempelvis i hur man sätter en tourniquet, ett hjälpmedel för att snabbt kunna få stopp på livshotande blödningar. Örlogssjukvårdarna ombord får också vidareutbildning i olika sjukvårdsmoment, säger Peter Andersson.

Han betonar att övningen ger en unik möjlighet att få verka i en ny miljö och kontext, att lära sig nya saker, plus att träffa kollegorna ombord förstås.
– Som fartygssköterska är man en del i besättningen även om man inte tjänstgör på heltid. Förutom att ta med mig bra kunskaper till min tjänst ombord får jag också med mig mycket nyttigt hem. I mitt civila jobb som instruktör drar jag stor nytta av alla bra utbildningar i traumasjukvård som Försvarsmakten arrangerar, säger Peter Andersson.

Viktiga syften

Syftet med övningen är flera, bland annat att Försvarsmakten tillsammans med de övriga deltagande Natoländerna ska demonstrera vår förmåga att med olika system samverka och operera tillsammans. Men också att förmedla till våra allierade Sveriges för området unika förmågor att som insatsberedda lösa uppgifter under Natos styrning.

Genom att öva i marina nyckelområden med fokus på den marina stridsdomänen, amfibieoperationer och koordinering med civil sjöfart bidrar vi till att behålla stabilitet och säkerhet i och kring Östersjöområdet. Detta samtidigt som våra eventuella motståndare ska uppleva avskräckning och att Sverige som allierade stärker alliansen. Huvudsyftet med Baltops är att demonstrera Natos förmåga att skapa säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen.