– Vi har visat att Nato har förmågan att slå till mot en angripare var som helst och när som helst för att försvara alliansen, säger Johan Elofsson som är flottiljchef.
Under Neptune Strike har F 17 också ansvarat för värdlandsstöd åt sex amerikanska F 18-plan med stödpersonal. Totalt omkring 50-60 personer. Enligt Johan Elofsson har de fått stor erfarenhet av att jobba med Nato och US Navy.
– Absolut. Vi har bland annat haft uppdragsplanering tillsammans med amerikanskt stridsflyg från US Navy och genomfört en rad olika flygoperationer – exempelvis flygunderstöd åt markförband över de baltiska staterna, simulerade anfall över Östersjön och lufttankning, säger han.
Den amerikanska styrkan som varit baserad på F 17 tillhör normalt hangarfartyget Harry S Truman, och deras chef Jeffrey Giesler är också väldigt nöjd med vistelsen på F 17.
- Det har fungerat alldeles utmärkt. I det här fallet har vi inte behövt utgå från hangarfartyget utan det har kunnat vara på en annan plats. På så sätt har vi kunnat täcka hela Östersjön. Sedan har det varit väldigt lätt att arbeta tillsammans med svenska flygvapnet. Det är mycket professionellt, säger han.
Totalt deltog omkring 15 000 soldater och sjömän samt ett 20-tal ytstridsfartyg, ubåtar specialförband och stridsflyg i Neptune Strike 24.