Snabbinsatsstyrkan JEF bidrar till avskräckningen

Tom Bateman är ny chef för den internationella snabbinsatsstyrkan JEF, Joint Expeditionary Force. Under två intensiva dagar har han besökt operationsledningen i Högkvarteret, och i fokus var frågan hur man ytterligare kan fördjupa det operativa samarbetet.

Tom Bateman och Fredrik Stålberg
Tom Bateman och Fredrik Stålberg
Tom Bateman, chef JEF, och Fredrik Stålberg, chef operationsledningen, planerar fördjupat samarbete. Foto: Hanna Wängemar/Försvarsmakten
Tom Bateman, chef JEF på besök Muskö
Under Tom Batemans besök fick han bland annat en tur på Musköbasen. Foto: Hanna Wängemar/Försvarsmakten

– Genom att samarbeta inom JEF stärker vi både Sveriges och regionens förmåga. Vi bidrar därmed till den samlade avskräckningen i Östersjön, Skagerack, Kattegatt och Nordkalotten, säger Tom Bateman.

Styrkan med JEF är att den snabbt kan vara på plats och sättas in i operationer med korta tidsförhållanden. JEF kan agera på egen hand eller om så behövs tillsammans med både Nato och FN. JEF är också ett bra instrument för att möta hybridhot i vårt närområde

– Det vi främst har tittat på under de här dagarna är hur vi tillsammans kan utveckla vår gemensamma planering och det konkreta genomförandet operativt. Inte minst för att anpassa det till det förändrade säkerhetsläget i vårt närområde, säger Fredrik Stålberg som är chef för operationsledningen i Högkvarteret.

JEF skapades 2014 av Storbritannien och uppnådde fullständig operativ förmåga 2018. Sverige har varit en del av JEF sedan 2017. JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder och leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien.