Test av drönare för logistik

TRUAS, eller Tactical Resupply Unmanned Aircraft System, är ett obemannat flygsystem som används för logistik. Systemet ger militära förband möjlighet att snabbt flytta förnödenheter över långa avstånd. Under övningen Archipelago Endeavour 24 fick Stockholms amfibieregemente en unik chans att med sin kommande logistikmetod testa en variant av Truas, även kallad TRV-150C, tack vare ett återkommande samarbete med sina amerikanska kollegor.

Ställföreträdande marinchef, Brigadgeneral Patrik Gardesten och Generalmajor Robert Sofge, chef för Marinkåren i Europa och Afrika fick en förevisning av systemet.
Ställföreträdande marinchef, Brigadgeneral Patrik Gardesten och Generalmajor Robert Sofge, chef för Marinkåren i Europa och Afrika fick en förevisning av systemet.
Ställföreträdande marinchef, Brigadgeneral Patrik Gardesten och Generalmajor Robert Sofge, chef för Marinkåren i Europa och Afrika fick en förevisning av systemet. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Truas är utformad för att ge snabb och säker logistisk distribution via luften till små enheter som opererar i utsatta miljöer. Detta möjliggör flexibel och snabb försörjning, rutinmässig distribution, och ett konstant flöde av materiel för att säkerställa oavbruten försörjning till de marina förbanden.

Test med Drönare för transporter.
Testerna är en del i utvecklingen av framtidens amfibieförband, Amfbibiebataljon 2030 Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten

Test med amerikanska kollegor

Under Archipelago Endeavour 24 hade amerikanska marinkåren med sig TRV-150C till Sverige. Det gjorde att Stockholms amfibieregemente kunde testa sin egen logistikmetod och träna med systemet tillsammans med de amerikanska kollegorna. TRV-150C är en drönare som kan starta och landa vertikalt och bära upp till 68 kg last. Den kan flyga i hastigheter upp till 108 km/h och har en räckvidd på 70 km, vilket gör den mycket användbar för att leverera allt från mat till reservdelar.

– Förutom att vi fått möjligheten att testa Amfibieförbandens nya logistikmetod med allierad teknik, visar det här också en annan stor fördel med ett nära samarbete; att snabbt kunna pröva idéer i verkligheten utan att fastna i ekonomiska eller byråkratiska hinder. säger Adam Ardbo Engarås, försvarsingenjör på Amfibieutvecklingssektionen.

Resultatet av testerna visade att TRUAS har potential att bidra till de marina fältförbandens nya logistikmetod. Genom att skicka förnödenheter med obemannade system minskas behovet av sjötransporter, något som sparar tid och ökar säkerheten för personalen.

– Samarbetet har givit oss möjligheten att testa vår teknik och system på ett sätt vi inte har gjort tidigare, säger kapten Andrew Martino, chef för amerikanska marinkårens bidrag under Archipelago Endeavour 24.