Nato tränar ubåtsjakt i Östersjön

Ojämn havsbotten, grunt och bräckt vatten i olika lager och varierande salthalt skapar perfekta gömställen för en ubåt. Det är också så svenska marinens hemmaplan ser ut. Att leta efter en ubåt i dessa förhållanden är svårt. Därför har allierade fartyg den här veckan tränat på just ubåtsjakt i Östersjön under Dynamic Merlin 24.

I Dynamic Merlin deltar fartyg från tio olika nationer, här en fregatt från Natos stående sjöstyrka SNMG1.
I Dynamic Merlin deltar fartyg från tio olika nationer, här en fregatt från Natos stående sjöstyrka SNMG1.
I Dynamic Merlin deltar fartyg från tio olika nationer, här en fregatt från Natos stående sjöstyrka SNMG1. Foto: Christine Sunnerhage/Försvarsmakten
Sjöoperativ helikopter från Helikopterflottiljen bidrar i ubåtsjakten, helikoptern är utrustad med sonar och kompletterar fartygen.
Sjöoperativ helikopter från Helikopterflottiljen bidrar i ubåtsjakten, helikoptern är utrustad med sonar och kompletterar fartygen. Foto: Sjöoperativ helikopter från Helikopterflottiljen bidrar i ubåtsjakten, helikoptern är utrustad med sonar och kompletterar fartygen.
De allierade ubåtsjaktspecialisterna flockas kring HMS Helsingborgs ubåtsjaktofficerens och -operatörens konsoller, där de precis har fått kontakt med en misstänkt ubåt.
De allierade ubåtsjaktspecialisterna flockas kring HMS Helsingborgs ubåtsjaktofficerens och -operatörens konsoller, där de precis har fått kontakt med en misstänkt ubåt. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Fartyg från en av Natos stående sjöstyrkor har under veckan övat ubåtsjakt i Östersjön tillsammans med svenska marinen. Korvetter, fregatter, stödfartyg, helikoptrar och flygplan från olika nationer har genomfört övningar i Östersjön för att stärka alliansens gemensamma förmåga till ubåtsjakt. Ett av momenten som genomfördes var ett utbyte där personal från flera av natostyrkans fartyg samlades på den svenska korvetten HMS Helsingborg.  

– Det är flera saker som skiljer Östersjön från andra havsområden när det handlar om att söka efter saker under vattnet. Dels är det grunt, botten är på sina håll kuperad och den varierande salthalten gör att avstånden man kan upptäcka en ubåt på med hjälp av sonaren blir korta, säger marinens operationschef, kommendör Marko Petkovic.

Stridsbåten trycker fören mot den grå Visbykorvettens styrbordsida. En repstege rullas ner ur luckan och en efter en kan de tolv gästerna klättra ombord. De är alla specialister inom olika områden av ubåtsjakt inom de belgiska, franska, nederländska och brittiska flottorna och nu är här för att med egna ögon se hur de svenska kollegorna jobbar ombord på korvetten HMS Helsingborg.

Efter en rundvandring på vapendäck för att se hur torpederna lastas och hanteras samlas besökarna i fartygets stridsledningscentral. De känner snabbt igen sig och flockas kring ubåtsjaktofficerens och -operatörernas konsoller, där de precis har fått kontakt med en misstänkt ubåt. 

En svensk ubåt av Gotlandsklass deltar i Dynamic Merlin 24. Den är expert på att gömma sig.
En svensk ubåt av Gotlandsklass deltar i Dynamic Merlin 24. Den är expert på att gömma sig.
En svensk ubåt av Gotlandsklass deltar i Dynamic Merlin 24. Den är expert på att gömma sig. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Eftersom Sverige har fartyg, sensorer och metoder som är särskilt anpassade för Östersjömiljön, tillsammans med personal som är experter på just detta, är det naturligt att dela med sig av kunskaperna till allierade.
Eftersom Sverige har fartyg, sensorer och metoder som är särskilt anpassade för Östersjömiljön, tillsammans med personal som är experter på just detta, är det naturligt att dela med sig av kunskaperna till allierade. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
HMS Helsingborg leder ubåtsjakten under Dynamic Merlin 24.
HMS Helsingborg leder ubåtsjakten under Dynamic Merlin 24. Foto: Christine Sunnerhage/Försvarsmakten

Amerikanska ubåtsjaktflygplan på Ronneby

Den stora aktiviteten genomförs i Östersjön med fartyg från svenska marinen och Natos stående fartygsstyrka, SNMG1. Även på F17 i Ronneby råder aktivitet när amerikanska ubåtsjaktflygplan, P-8 Poseidon, använder den svenska flygflottiljen som bas för sina flygningar. Flygplanen deltar i Dynamic Merlin och svenska flygvapnet bidrar med världslandsstöd, utöver givet bidrag med sjöoperativ helikopter från Helikopterflottiljen.

Helikoptern anländer till området till sjöss och klassificerar kontakten till säker ubåt med sin sänkbara sonar. Medan helikoptern bevakar ubåten drar sig korvetten tillbaka och förbereder sig för bekämpning. 

Det fräser till när torpeden lämnar fartyget och far iväg i det kalla vattnet. 

Eftersom Sverige har fartyg, sensorer och metoder som är särskilt anpassade för Östersjömiljön, tillsammans med personal som är experter på just detta, är det naturligt att dela med sig av kunskaperna till allierade.

– Med våra kunskaper ökar vi förmågan hos Nato samtidigt som vi gärna delar med oss av våra kunskaper till allierade. På så sätt gör vi tillsammans Nato bättre och stärker säkerheten, säger Marko Petkovic.