Idag finns det ungefär 30 skolinformatörer utspridda på förband över hela Sverige som jobbar för att sprida en så sanningsenlig bild av Försvarsmakten som möjligt. Skolinformatörerna träffar runt 80 000 elever i åldern 15 till 19 år årligen.
Siktar på officersyrket
Två av dessa 30 skolinformatörer är alltså Agnes Hyllander och Kerstin Persson. Agnes gjorde värnplikten 2020-2021 på stridsvagnskompaniet och Kerstin på stab- och understödskompaniet 2022-2023. Agnes är inne på sitt andra år som skolinformatör och Kerstin började i slutet av sommaren 2024. Det har båda siktet på officersyrket, Agnes har kommit in på specialistofficersutbildningen i Boden med start hösten 2025 och Kerstin har ännu inte riktigt bestämt sig för om hon ska söka officersprogrammet eller specialistofficersutbildningen.
Tillsammans med F 21
– Vårt ansvarsområde på I 19 är egentligen skolorna i Norrbotten men under det senaste året har vi haft ett nära samarbete med F 21 som har Västerbotten som ansvarsområde. Samarbetet inleddes under hösten 2023 då vi var en skolinformatör på I 19 och en på F 21. Därför slog vi oss ihop och åkte tillsammans till skolorna i de två länen. Att I 19 nu tar ansvar för de båda länen beror på att vi är två skolinformatörer och att F 21 tyvärr inte lyckats rekrytera någon ny efter att den senaste slutade. Så just nu har vi ansvaret för att informera i över 80 grundskolor och 40 gymnasieskolor från Dorotea i Västerbotten till Kiruna i Norrbotten fortsätter Agnes.
– Vårt arbete som skolinformatör innebär i stora drag att informera Sveriges ungdomar om vad Försvarsmakten är och vad vi står för. Vad värnplikten innebär och alla fördelar som det för med sig. Men också om totalförsvarsplikten som vi alla invånare i Sverige mellan 16 år och 70 år är en del av, berättar Kerstin Persson.
Bäst i landet
Skolinformatörerna träffar framförallt elever i årskurs två på gymnasiet innan de får hem mönstringsunderlaget under våren. Det ger möjlighet att påverka deras inställning till värnplikten men de föreläser även för många högstadieelever för att så ett frö.
– Läsåret 2023-2024 träffade vi drygt 5 000 elever ute i deras skolor i Norr- och Västerbotten, vilket var det bästa procentuella resultatet sett till capita över hela Sverige och i år satsar vi på liknade siffror. Vi gav 5000 elever en inblick i vad Försvarsmaktens uppdrag är, vad vi står för och de fick veta vad värnplikten innebär. Men framförallt gav vi dem en känsla av att den svenska Försvarsmakten är en bra arbetsgivare och att de förhoppningsvis kan tänka sig en framtid i hos oss. Det kan ju också innebära att de som rycker in som värnpliktig kommer ut till förbanden med en positiv inställning, berättar Agnes.
Energi och motivation
– Vi visar vilka vi är och vad vi står för – vi står upp för vårt land, vår demokrati och vår rätt att leva som vi själva väljer. Det är det vår verksamhet bygger på och vi behöver bli fler, såväl nu som i framtiden. Vi känner att vi har en viktig uppgift och vi får mycket bekräftelse när vi är ute i skolorna, det ger energi och motivation, avslutar Agnes och Kerstin samstämmigt.