Sommaren 2024 undertecknades en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New Yorks National Guard. Samarbetet sker inom ramen för USA:s säkerhetssamarbetsprogram, kallat State Partnership Program, SPP.
Ett partnerskap inom SPP innebär att en amerikansk delstats nationalgarde och ett utvalt lands försvarsmakt knyts samman för att bygga relationer som syftar till att öka parternas respektive förmågor.
Nationalgardets första besök i Sverige skedde i september. En utvald delegation besökte då flera orter i Sverige för att få en första lägesbild på plats i Sverige av Försvarsmaktens verksamhet och möjliga samarbetsområden.
Planeringskurs vid vinterenheten
I Boden har nu samarbetet tagit fart. Ett tiotal chefer ur New York National Guard har deltagit i Winter Training Planner’s Course vid Försvarsmaktens Vinterenhet. Kursen är årligt återkommande och bland eleverna fanns även representanter från flera andra allierade nationer inom ramen för Nato.
Kursen ger deltagarna ett helhetsgrepp om vilken planering som krävs för att kunna genomföra operationer och övningar med förband på Nordkalotten.
– Ett illa förberett förband i subarktisk miljö riskerar snabbt att få vintern som fiende. Vinterns friktioner kan bli så pass stora det påverkar taktiska beslut och i förlängningen förbandets totala förmåga, säger överstelöjtnant Anders Killmey, chef för Försvarsmaktens vinterenhet.
Att kunna verka på Nordkalotten kräver ett metodiskt planeringsarbete på flera nivåer, när allt från fordon till militär personal ska förflyttas från ett varmt till ett kallt klimat.
– Det finns mycket som kan gå fel om man saknar förståelse för Nordkalotten och det subarktiska klimatet, säger Anders Killmey.
Expertis om Natos norra flank
Just den här kursen tar avstamp i Nordkalotten, men lärdomarna är applicerbara i alla typer av vinterklimat. Samarbetet med New York National Guard är i ett inledningsskede och både parterna identifierar löpande nya samarbetsområden för ömsesidiga kunskapsutbyten.
Natos norra flank ligger norr om polcirkeln och det subarktiska klimatet ställer krav på krigföringsförmågan. För att kunna möta en motståndare i detta klimat och vinna måste man vara skickligare på att nyttja terrängen och vädret till vår fördel. Sverige, tillsammans med Finland och Norge, har en god kompetens för att strida på den norra flanken och delar gärna med oss av vår kunskap till våra allierade. Försvarsmakten har nu påbörjat ett ömsesidigt utbyte av kunskaper och färdigheter med New York National Guard för att stärka deras förmåga att verka i ett subarktiskt klimat.