De värnpliktiga utbildas till en rad olika befattningar, det handlar bland annat om Informationssystemassistenter och -gruppchefer, radiolänksoldater och radiolänkgruppchefer men även stabsassistenter.
Vinterns friktioner
En av de värnpliktiga som just nu genomför befattningsutbildningen inom ledning och samband är Wille Sundqvist från Skellefteå. Wille utbildas till radiolänkgruppchef på stab- och understödskompaniet på I 19.
– En bra utbildning så här långt och nu börjar vinterns friktioner påverka mer och mer. Kylan är ju en sak men hittills är det framförallt mörkret som påverkar, att hålla ordning på kablar, sladdar och vajrar när man upprättar en sambandsenhet i mörker är en utmaning, säger Wille Sundqvist.
– Utbildningen innehåller ju mycket repetition av olika moment, upprätta, riva, förflytta sig och upprätta igen. Så nu jag ser fram emot när vi ska ut med hela kompaniet och upprätthålla sambandet över en längre tid, säger han.
Tydlig satsning i norr
I 19 har till uppgift att sätta upp Norrbottensbrigaden till år 2028 med alla ingående funktionsförband. Inriktningen är en tydlig satsning på nationellt försvar i norra Sverige och kommer innebära att försvaret i norr blir starkare än på länge.
Resan startade för ett par år sedan och av alla funktioner som just nu utbildas är samband- och ledning en viktig byggsten till brigaden.
– Totalt på de olika utbildningslinjerna får vi fram upp emot 40 soldater som efter värnplikten kan krigsplaceras i våra lednings- och sambandskompanier. Men vi hoppas så klart att flera av dem går vidare och utbildar sig till officer eller specialistofficer inom ledning- och samband. Det kommer att behövas i framtiden om vi ska klara av att växa i den omfattning som krävs, avslutar Tomi Kovero.