En garnison kan beskrivas som ”all militär verksamhet som bedrivs på samma ort eller plats”.
- A 9:s garnisonsansvar innebär ett samordningsansvar för de som verkar inom garnisonen, både Försvarsmaktens enheter och de externa aktörer som stödjer det militära etablissemanget. Exempel på det är Fortifikationsverket, FMV och Samhall, säger regements- och garnisonschefen Lars O Jonsson och fortsätter:
- Det är bra att beslutet är på plats. Vi har nu mandat för samordning och kan arbeta på ett rationellt sätt med våra gemensamma resurser inom garnisonen och dra nytta av stordriftsfördelar, säger han.
Gemensamma resurser handlar om både lokaler och tjänster, exempelvis rådhus, vakttjänst och expedition.
- Garnisonsenheten och logistikenheten blir vår gemensamma resurs och kommer nu byggas upp fullt ut, säger Lars O Jonsson.
Ansvar för Villingsbergs och Horssjöns skjutfält
Som en del i att Kristinehamn garnison etablerades övergick ansvaret för Villingsbergs och Horssjöns skjutfält från P 4 i Skövde till A 9 den 1 januari 2025.
- Övertagandet har gått bra. I takt med att Försvarsmakten växer och regementen återetableras är det naturligt att se över var ansvaret för vissa skjutfält ska vila utifrån faktorer som geografisk närhet och användning/behov, säger Dan Jansson, ställföreträdande regementschef på A 9 och sammanhållande för övertagandet av skjutfälten.
Utvecklar området
- Villingsbergs övnings- och skjutfält blir den temporära utbildningsplatsen för värnpliktsutbildningen fram till 2030 och som vi själva har förfogande över. Delar som infrastruktur, service och kapacitet ökar med detta. Det innebär också att vi utvecklar området för att klara nya materielsystem och metoder för ett långsiktigt bruk inom hela Försvarsmakten, säger major Henrik Jemtelius, enhetschef för Garnisonsenheten.
Precis som Bergslagens artilleriregemente ska Kristinehamns garnison ha uppnått full kapacitet 2030.