Officersyrket lockar rekordmånga

Att studera till officer fortsätter att locka ungdomar, för andra året i rad ökar antalet ansökningar. Totalt 3300 personer har sökt om att bli officer, reservofficer eller specialistofficer, vilket motsvarar en ökning om 10 procent sedan 2024. Årets ansökan stängde 15 januari och nu påbörjas behörighetsgranskning, säkerhetsprövning, tester och urval av de sökande.

officersutbildningar
officersutbildningar
Antalet ansökningar till officersutbildningarna har ökat med 10 procent. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Ett målmedvetet arbete där rekrytering haft ett stort fokus har gett resultat. Närmsta chef är en otroligt viktiga person för att få soldater och sjömän att ta nästa steg för att studera till officer. Detta i kombination med ett stort arbete i den lokala rekryteringsorganisationen har gett detta fina resultat.

– Jag är väldigt nöjd med att se ytterligare en rejäl ökning av antalet ansökningar för att bli officer, reservofficer eller specialistofficer. De blivande kollegorna kommer bli ett viktigt tillskott till krigsförbandens förmåga att lösa Försvarsmaktens huvuduppgift: att försvara Sverige och alliansen mot ett väpnat angrepp, säger generalmajor Michael Cherinet, chef för Försvarsstabens genomförandeenhet och tillika Försvarsmaktens utbildningschef.

– Att fler vill bli officerare samtidigt som fler officerare väljer att stanna kvar i Försvarsmakten, även efter pension, innebär att vi fortsätter växa, blir starkare och kommer att kunna verka med full kraft tillsammans med våra allierade när situationen kräver det.

nyexaminerad specialistofficer
Den nyutnämnde specialistofficeren Johanna Hallsten tog examen i december. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Detta blir den första kullen aspiranter sedan Sverige blev medlemmar i Nato och är därmed den generation som kommer genomföra hela sin yrkeskarriär i en allianskontext.

Examen efter tre terminer

Den nyutnämnde specialistofficeren Johanna Hallsten tog examen i december efter tre terminers utbildning vid Militärhögskolan Halmstad och Luftstridsskolan. I dag jobbar Johanna som räddningsofficer på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs:

– Det är en lite overklig men häftig känsla att vara klar med utbildningen, att äntligen vara specialistofficer. Jag är glad att vara en del av Försvarsmaktens tillväxt. 

Hon konstaterar att det känns angeläget att få bidra i en organisation som Försvarsmakten, som i rådande omvärldsläge är så viktig för Sveriges och våra Nato-allierades säkerhet.

– Omvärldsläget ställer stora krav på flexibilitet och rörlighet. Jag kommer att bidra till att våra flygstridskrafter kan vara i luften och lösa sina uppgifter där det behövs.