2024 – en starkare försvarsmakt i allians

Året präglades av Rysslands fortsatta invasionskrig mot Ukraina och det mycket allvarliga säkerhetsläget, men också av den genomgripande förändring som kom med medlemskapet i Nato. Det framgår av Försvarsmaktens årsredovisning som lämnats till regeringen.

ett historiskt år
ett historiskt år
2024 var ett historiskt år då Sverige blev Nato-allierad, vilket innebar en förändring i grunden av Försvarsmaktens uppdrag. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Försvarsmaktens årsredovisning 2024
Försvarsmaktens årsredovisning 2024 Foto: Försvarsmakten

Sverige är allierad och vi försvarar, i enlighet med ny instruktion för Försvarsmakten, Sverige och allierade stater mot ett väpnat angrepp med utgångspunkt i det kollektiva försvaret. Försvarsmakten var från första stund en aktiv del av Natos gemensamma försvar och sammanhållning.

Försvarsmaktens medarbetare har genom nationella operationer och aktiviteter hävdat Sveriges suveränitet, territoriella integritet och intressen. Försvarsmaktens tillgängliga resurser bidrog till stabilitet och minskade spänningar i Sveriges geografiska närområde.

– Vi blir fler. Antalet värnpliktiga som påbörjade sin grundutbildning fortsatte öka, rekordmånga sökte till officersprogrammet vid Försvarshögskolan och drygt 310 nya yrkesofficerare kom till Försvarsmakten. Därutöver påbörjade cirka 580 elever specialistofficers- och reservofficersutbildning. Vidare ökade antalet civila arbetstagare med 650 anställda jämfört med 2023 års utfall och vi hade 22 274 hemvärnssoldater vid årets slut, vilket uppfyllde målet, säger Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm.

Under året har Försvarsmakten fortsatt att stödja Ukraina med omfattade materielsystem och kontinuerliga leveranser av reservdelar och utbytesenheter genom den etablerade försörjningslösningen för överlåtna materielsystem till Ukraina. Samtliga försvarsgrenar var delaktiga i de omfattande logistikoperationer som möjliggjorde materielstödet. Därutöver inkluderade stödet även fondutbetalningar, utbildning i form av instruktörer som genomförde militär grundutbildning av ukrainska medborgare, marin befattningsutbildning samt sjukvårds- och infanteriutbildning och utbildning av ukrainska minröjningssoldater. Försvarsmakten har även haft stabsofficerare och förbindelseofficerare vid olika multinationella staber och vid ukrainska generalstabens logistikkommando.

Jämfört med föregående år ökade både Försvarsmaktens förvärv av mark via Fortifikationsverket och anskaffning av materiel. Markförvärven genomfördes för att utöka förrådskapacitet och omhänderta genomförd materielanskaffning. Förutsättningarna för leveranser av materiel påverkades av det säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina, vilket ledde till ökad efterfrågan på försvarsmateriel och utmaningar med långa ledtider. Trots det har omfattande leveranser av materiel skett under året.

– Vi genomför till följd av omvärldsläget en historisk ökning av vår försvarsförmåga. Det ställer stora krav på oss när det gäller att höja tempot och vi har åstadkommit en betydande tempoökning, säger Mikael Granholm.

När 2024 summeras konstaterar Försvarsmakten ett mindre underskridande i nyttjande av de totala anslagen. Underskridandet omfattar bland annat tilldelade medel för internationella insatser och transfereringar till internationella organisationer, stöd till Ukraina som har kunnat genomföras till en lägre kostnad än tilldelade medel samt sena kostnadsutfall för rekrytering och utbildning av personal.

– Vi arbetar kontinuerligt för att justera vår budgetering och våra prognoser för att bättre kunna styra om medel när flaskhalsar i den militära upprustningen uppstår. Vi lägger också stor kraft på att förenkla arbetssätt, dela ut mer mandat i organisationen och på andra sätt höja tempot. Där är vi inte klara, men den mycket höga takt vi växer i vittnar om att vi har kommit långt, säger Mikael Granholm.

Generaldirektören konstaterar att verksamheten och materielanskaffningen har vuxit med 34 miljarder kronor från 2023 till 2024.
– Som jämförelse var utfallet för vår verksamhet och materiel cirka 61 miljarder kronor 2021. 2024 var utfallet cirka 114 miljarder kronor, det vill säga nästan en fördubbling på tre år, säger Mikael Granholm.