Se filmen "Tre år av omfattande stöd till Ukraina" om utbildning av ukrainska soldater.
Foto: Försvarsmakten
– Västs stöd tillsammans med ukrainsk motståndskraft har varit avgörande för landets förmåga att försvara sig mot Ryssland. Det är vår egen säkerhet vi investerar i när vi ger stöd till Ukraina, säger chefen för försvarsstaben, Carl-Johan Edström.
Sveriges militära stöd har utvecklats från initial leverans av personlig skyddsutrustning, eldhandvapen, granatgevär och pansarskott, till mer avancerade vapensystem, som Leopard 2-stridsvagnar, artillerisystemet Archer, stridsfordon 90, robotsystem 17, stridsbåtar och spaningsflygplan.
En viktig del av stödet har varit utbildning, både i grundläggande soldatfärdigheter och i användning av de olika vapensystemen. Försvarsmakten har till exempel utbildat stridsfordonsförare och tekniker. Ukrainska soldater har också utrustats och fått en anpassad ammunitions-och minröjningsutbildning.
Försvarsmakten har också deltagit i den brittiskledda operationen Interflex där hittills 50 000 ukrainare fått grundläggande soldatkunskaper. Från Sverige har armén och hemvärnet deltagit med hundratals instruktörer.
Utöver det militära stödet har Sverige bidragit med cirka 9 miljarder kronor i humanitärt och civilt stöd till Ukraina sedan februari 2022.
– Stödet handlar om mycket mer än bara Ukrainas frihet – det här handlar om de mest grundläggande värden som vår del av världen står för, säger Carl-Johan Edström.