– Vi ser vad som händer i omvärlden och är högst medvetna om hotet och möjligheterna med obemannade farkoster. Genom att börja använda dem själva skapar vi möjlighet att dra lärdomar och erfarenhet där det är som viktigast för striden, på fartygen och krigsförbandet, säger örlogskapten Philip Lagerdahl, fartygschef HMS Gävle.
Det är amfibiebataljonen med personal ur i huvudsak kustjägarkompaniet som arrangerar Grundkurs UAV 06 MRPAS och delar med sig av sin kompetens till förband ur hela Försvarsmakten.
Under utbildningen blandas teori med flygpass, med uppdrag både utom- och inomhus. Genom att samla många system och många instruktörer under kursen hinner alla elever flyga många pass.
Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
– Vi har lång erfarenhet av UAV-användning vid förbandet. Det gäller att hänga med i teknologiutvecklingen och bädda för att implementera både ny teknik och metoder för att få effekt av systemen. Genom utbildningen får fler grundläggande förståelse för hur de här systemen fungerar, vilket är en förutsättning för att kunna skydda sig mot det, säger sergeant Robert, chef SRPAS på kustjägarkompaniet vid Stockholms amfibieregemente.
Även i flottan finns ett behov
Som ett första steg deltar en handfull tekniker från korvettdivisionen på Fjärde sjöstridsflottiljen i grundkurs UAV06, som det lilla fjärrmanövrerade systemet benämns inom Försvarsmakten.
– Jag hoppas att vi från våra fartyg inom en snar framtid kommer kunna få möjlighet att manövrera farkoster såväl i luften som på och under vattenytan för att lösa våra uppgifter, säger översergeant Erik, vapenteknisk officer på systerfartyget HMS Sundsvall.
Fördelarna med fjärrstyrda farkoster är många. Det visar inte minst kriget mellan Ryssland och Ukraina.
– Fjärrstyrda luftfarkoster, RPAS, är en viktig resurs med ett brett användningsområde. En stor fördel är att man kan tillämpa högre risktagande när det kommer till nyttjande av systemen. Det ger ökad säkerhet för egen personal, samtidigt som vi får behålla alla erfarenheter. Även om man förlorar en farkost har man inte förlorat informationen, säger Robert.
Utbildningen har flera syften. Genom att utbilda personal från så många enheter som möjligt ökar användarbasen samt de miljöer och situationer som systemet används i. Det driver i sig upp utvecklingstakten inom RPAS-området.
– Ju fler som använder fjärrstyrda flygande system desto snabbare kommer också utvecklingen gå i Försvarsmakten som helhet, säger Robert.
Som ett första steg deltar en handfull tekniker från korvettdivisionen på Fjärde sjöstridsflottiljen i grundkurs UAV06, som det lilla fjärrmanövrerade systemet benämns inom Försvarsmakten.
Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Kompetetens och erfarenhet byggs på
Av kursens 20-tal deltagare är det bara en handfull i blå uniform. Erik och hans kollegor från 41.korvettdivisionen är de första som utbildas inom flottan.
– För oss som arbetar på marinens fartyg ger denna utbildning möjlighet till att i förlängningen öva och pröva vår personal och sensorer i detektion och följning men också en liten inblick i vad det innebär att flyga farkoster från fartyg till sjöss, säger sergeant Christofer, vapentekniskt befäl HMS Gävle.
Under utbildningen blandas teori med flygpass, både utom- och inomhus. Även dag två ligger dimman tät över både örlogshamnen och Berga övningsfält. I tilltagande regn turas eleverna om att utföra kortare spaningsuppdrag i terrängen. Genom att samla många system och många instruktörer under kursen hinner alla elever flyga många pass.
Efter lunch samlas deltagarna från flottan tillsammans med kustjägarkompaniets chef SRPAS på en av korvetterna. Syftet är att undersöka hur farkosten påverkar fartygets sensorer och vice versa.
– Genom att genomföra den här utbildningen maringemensamt, alltså amfibie och flottan tillsammans, får vi möjlighet att undersöka hur UAV:erna påverkar och påverkas av kvalificerade sensorer på andra plattformar, som till exempel flottans korvetter. Just det maringemensamma arbetssättet nyckeln till framgång för RPAS-förmågan inom marinen, säger Robert.
– Vi drar i alla trådar vi kan just nu för att bygga kompetens och erfarenhet av fjärrstyrda flygande system, säger sergeant Christofer, vapentekniskt befäl HMS Gävle.