I den första delen av podden ger ÖB Michael Claesson sin syn på det aktuella säkerhetsläget i Sveriges närområde. Där konstateras att ett vapenstillestånd eller ett fredsavtal i Ukraina kan få effekter som påverkar situationen kring Östersjön.
– Ryssland har mer än 500 000 soldater under vapen som i huvudsak är sysselsatta med kriget i Ukraina. De kommer, åtminstone till del, att kunna återföras till sina hemmabaser och till nya baser kopplade till krigsförband som var ett svar på Sverige och Finlands medlemskap i Nato, säger ÖB Michael Claesson.
Han förklarar att de här baserna och förbanden hittills inte fyllts på med personal i någon större utsträckning. Skapas möjligheten att göra det så kan det däremot gå fort att genomföra.
– Kapacitet, intention och tillfälle brukar vara de tre komponenter man försöker bedöma och förutsäga när det gäller risk för militärt våld, säger Michael Claesson.
Fokus på Gotland
Det senaste avsnittet av podden spelades in under ÖB:s förbandsbesök vid Gotlands regemente, P 18. Vid samma tid besökte Natos militärkommitté Gotland, ett besök som sedan fortsatte i norra Sverige.
Gotlands strategiska läge innebär att Försvarsmakten började förstärka sin närvaro redan för tio år sedan. Sedan dess har en omfattande utveckling skett på många plan. Det är på många sätt en speciell plats att verka på, vilket major Anders Eckerberg, sektionschef för insatssektionen vid P 18 berättar mer om.
– Vi har ett väldigt tätt samarbete med både marinen och flygvapnet, vi träffas jämt. Ingen kan lösa sin uppgift utan stöd av den andre, säger Anders Eckerberg.
Gotland har ett viktigt strategiskt läge för Sverige, men också för Nato och möjligheterna att försörja Baltikum vid en konflikt. Att Gotland utmärker sig för en ovanligt hög försvarsvilja och har kommit långt i utvecklingen av totalförsvaret uppmärksammas också.
Avsnittet är nu tillgängligt på de platser där poddar finns.