Efterfrågad rymdförmåga

I augusti förra året sände Försvarsmakten upp sin första satellit i omloppsbana. Flygvapnet som ansvarar för att utveckla Försvarsmaktens förmågor inom rymddomänen har deltagit på ett internationellt rymdsymposium i USA.

Rymd
Rymd
Försvarsmakten representerades av flygvapenchefen Jonas Wikman, den försvarsmaktsgemensamma rymdavdelningen vid flygstaben och svenska flygattachén. Foto: Försvarsmakten
rymd
I omloppsbana. Flygvapnets representanter med tf rymdchefen Johan Nyström besökte bland annat US Space Command (US SPACECOM). Foto: Försvarsmakten

Syftet med "40th Space symposium" var att utbyta kunskap, identifiera samarbeten och bilda nätverk mellan de över 12 000 medlemmarna från försvar, akademi och industri som deltog.

Försvarsmakten representerades av flygvapenchefen Jonas Wikman, den försvarsmaktsgemensamma rymdavdelningen vid Flygstaben och svenska flygattachén. I samband med mötet besökte Flygvapnet även amerikanska försvarsmaktens gemensamma rymdskola och deras rymdkontor för totalförsvarssamarbete.

– Årets upplaga av Space symposium har varit väldigt positivt för Sverige. Försvarsmakten har fått tydlig bekräftelse på att de satsningar som gjorts är både efterfrågade och välkomna. Vi har aldrig tvivlat på vår förmåga, fast det känns samtidigt bra att kunna bidra och verkligen göra skillnad för våra allierade, säger Johan Nyström, tillförordnat chef för rymdavdelningen på Flygstaben.

Fler vill samarbeta

Efter Försvarsmaktens utveckling av rymddomänen är det många länder som har identifierat Sverige som en potentiell samarbetspartner. I den internationella miljön betraktas vi som en intressant rymdpartner.

– Rymddomänens karaktär skiljer sig från övriga domäner. Den har inget geografiskt närområde som mark, luft och sjö. Istället sker allt globalt. Vad som händer i stilla havet påverkar oss efter ungefär 30 minuter och vise versa. Vi kan enbart lösa uppgiften inom rymddomänen genom ett vidsträckt globalt samarbete med allierade och partners. Vårt geografiska läge är också intressant eftersom det finns en förtätning av satelliter i polärbana invid polerna, säger Johan Nyström.

– Många länder är dessutom i samma uppbyggnadsfas som Sverige, eller kommit längre, och vill utbyta kunskaper samt erfarenheter. Det är positivt för oss. I denna miljön kan vi otvunget utbyta tankar och idéer som gör att vår precision och tempo ökar i förmågeutvecklingen. Det kändes särskilt bra att vi på ett konceptuellt plan har kommit långt.

Samarbete viktigt för Sverige

För Sverige är internationella samarbeten extra viktigt.

– Genom nära internationella samarbete kommer vi att tillvarata våra intressen inom rymddomänen. Parallellt med att träffa våra allierade har vi även påbörjat ett fördjupat samarbete med våra amerikanska allierade, US Space Force (USSF), US Space Command (US SPACECOM) och mentor i New York National Guard. Vi känner oss mycket välkomna och ser fram emot ett långsiktigt samt fruktsamt samarbete.

– För oss är det viktigt att synliggöra hela Sveriges rymdförmåga. Precis som andra domäner finns ett totalförsvarsperspektiv även inom rymddomänen. Industri och akademi är viktiga partners. Detta underströks med kraft av alla allierade och var också ett centralt tema för sammankomsten.

Kunskap omsätts till förmåga

Ett intensivt och spännande arbete väntar.

– Nu gäller det att omsätta kunskapen till förmåga, öka tempot och leverera effekt. Vi kommer inte vila oss i form. Både våra allierade och övriga domäner behöver svensk rymdförmåga. Exempelvis är multidomänoperationer helt beroende av rymdtjänster, nu behöver vi leva upp till förväntningarna. Att få utveckla en ny domän från grunden är en väldigt spännande och tillfredställande arbetsuppgift, avslutar Johan Nyström.