– Jag kommer att vara oerhört tydlig med att förmågeutveckling som kan användas här och nu är viktigast de närmaste åren. Det kommer att innebära arbete på samtliga nivåer i samtliga domäner där alla behöver ta sitt ansvar. Min vilja är att Försvarsmakten även ska ta ett tydligt ansvar för att driva utvecklingen av både Natos och EU:s militära roller och förmågor, säger överbefälhavare Michael Claesson.
Bättre förutsättningar för mobilisering
Förutom krigsförbandsutveckling tydliggör överbefälhavaren vikten av att förbättra förutsättningarna för aktivering och mobilisering liksom att omhänderta relevanta erfarenheter från pågående konflikter och aktuell teknikutveckling.
– Tiden från validerade erfarenheter till ny eller utvecklad förmåga ska minimeras och vi behöver säkerställa att vi även fortsatt ligger i framkant i specifika teknik- och förmågeområden. Vi står inför ett antal viktiga vägvalsbeslut om bland annat digitalisering, undervattensförmåga, stridsflyg och markstridsförmåga bortom 2035. Här är verksamhetsnära utveckling och innovation viktiga utvecklingsområden, säger överbefälhavaren.
Det här är den gällande planen
Försvarsmaktens strategiska plan är överbefälhavarens verksamhetsplan som omhändertar regeringens inriktningar i styrande dokument som instruktion, förordning, inriktning och regleringsbrev. Verksamhetsplanens olika delar omfattar bland annat överbefälhavarens beslut i stort med riktlinjer och prioriteringar för olika områden samt uppdrag till direktrapporterande chefer. Planen gäller från och med den 1 januari 2025.